Tech

Már az Instagram is szűri a kamu posztokat

Új funkciót vezet be az egyik legnagyobb képmegosztó oldal: a jövőben szűrni fogja a hazug tartalmakat és elérhetővé teszi tényellenőrző funkcióját. Fontos kitételként jelölik azonban meg, hogy a szűrőt politikusok fiókján nem fogják alkalmazni. Az Instagram emellett idén sok más fontos újítást is végrehajtott. 

Már az Instagram is szűri a kamu posztokat
Napjainkban óriási népszerűségnek örvend az Instagram
Fotó: Pixabay

Érdekes újítást vezetett be az egyik legnagyobb közösségi képmegosztó. Az Instagram fontos mérföldkőként tálalta, hogy három évvel a fejlesztés kezdete után világszerte elérhetővé teszi tényellenőrző funkcióját. Az újdonság a szolgáltatásra felkerülő bejegyzéseket figyelve dönti el, azok hazugságra épülnek-e vagy megbízható információt tartalmaznak.

Érdekesség, hogy a bejelentéskor kiemelték, a politikusok által kitett képeket és videókat nem fogják így ellenőrizni. A döntés értelmében tehát a politikai szereplők a képmegosztók is olyan szabadságot kapnak, mint amilyet a Facebookon élvezhetnek. Ha tehát egy bejegyzésben hazugságot terjesztenek, az Instagram szó nélkül átengedi majd a posztot. A fejlesztés mindenki másra vonatkozó része egyébként úgy néz ki, hogy a gyanús képeket és videókat a rendszer minden alkalommal jelzi majd. A posztok ilyenkor elsötétült háttérrel jelennek meg, egyértelmű utalással, hogy a tartalmuk félrevezető.

Az Instagram azt is elárulta, hogy a rendszer működtetéséhez 45 szervezettel dolgoznak együtt, ők végzik a bejegyzések ellenőrzését is. A fejlesztés eddig is létezett, de kizárólag az Egyesült Államokban használták. Érdekes kérdés lehet, azonban, hogy vajon mennyire lesz pártatlan ez a fajta szűrő rendszer?

A tényellenőrző bevezetése azért is sürgető, mert a különféle konspirációs teóriák, illetve direkt félrevezetés céljából írt bejegyzések továbbra is az Instagramon terjednek a legjobban. Hogy ennek ellenére miért vártak vele ennyit, azt már nem közölték.

A hazug bejegyzéseket az Instagram nem fogja eltávolítani, a felhasználók, ha akarják, ugyanúgy megnézhetik azokat is.

Idén ez már nem az első nagyobb újítás az Instagram részéről. Júliustól a képmegosztó mindenkinek egy külön, személyes felületre gyűjti össze a szabályszegéseket, ahol az is látszik majd, mennyi van még hátra a teljes tiltásig. Az Instagram szerint a változtatás segít féken tartani a tilosban járókat, emellett remélhetőleg sokkal kevesebb szabálysértéssel kell majd szembenézniük a a tisztességes felhasználóknak. A rendszer ahhoz ugyanis nem elég gyors, hogy a sértő képeket azelőtt letörölje, hogy valaki meglátta volna.

Augusztusban pedig egy új funkciót élesített, amivel megmutathatóvá vált a rendszer számára, mely posztok tartalmaznak hamis információt. Az Instagram a megjelölés mellett más jeleket is keres arra, hogy tényleg hamis információról van-e szó: például, hogy milyen régi a bejegyzés, vagy hogyan viselkedett az azt megosztó profil. Ezeket összegezve igyekszik meghatározni a rendszer, hogy be kell-e vonni a tényellenőrző csapatot.

Októberben pedig eltűnt a Following nevű fül, ahol a képmegosztón követett ismerősök tevékenységei voltak láthatók: többek közt az, hogy ki és mit lájkolt, illetve melyik képhez kommentelt, így azóta nem láthatjuk, ismerőseink aktivitásait.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom