Tech

Digitális készségektől függhet a gazdasági növekedés

Számos digitális készság hiányzik a munkavállalókból világszerte, egy nemrég publikál† nemzetközi kutatás szerint. Itthon a gazdasági fejlődés egyik fő motorjának viszont éppen a digitalizációt jelölték meg, cél, hogy az oktatási rendszert senki ne hagyja el megfelelő digitális tudás nélkül. 

Digitális készségektől függhet a gazdasági növekedés
Cél, hogy a magyar iskolákat senki ne hagyja el digitális tudás nélkül (képünk illusztráció)
Fotó: BOOKR Kids

A gyártási ipar digitális átalakulásának egyik legnagyobb akadályaként jelölik meg az Intel szakértői, hogy számos digitális készség hiányzik a munkavállók részéről és a legtöbb munkahelyi képzés, illetve nyilvános tanfolyam nem képes megfelelni a kapcsolódó követelményeknek. A Creating Lasting Value in the Age of AI+IoT comet viselő tanulmány elkészítése során a társaság kutatói számos ipari és technológiai szolgáltatót kérdeztek meg, s a válaszokból kiderült, hogy a vállalatok nyolcvanhárom százaléka a következő két-három évben akar az okostechnológiákba beruházni világszerte. Nem meglepő módon a cégek leginkább a mesterséges intelligencia és a Big Data elemzések iránt érdeklődnek, s közel egyharmaduk szeretne az okosfelszerelésekbe vagy a robotokba befektetni. 

Az Intel tanulmányában kitért a Deloitte és a Manufacturing Institute tavalyi tanulmányára, amely szerint 2028-ig az Amerikai Egyesült Államok gyártási iparában 2,4 millió állás betöltetlen maradhat a hiányzó digitális készségek miatt. Mindez negatívan hathat az amerikai gazdaság teljesítményére. A helyzet Németországban és Japánban még súlyosabb lehet.

Visszatérve a kutatásra, a megkérdezettek harminchat százaléka úgy vélte, hogy a gyártás digitális átalakítását megakadályozó legnagyobb problémát a hiányzó műszaki készségek jelentik, továbbá az abbéli aggodalom, hogy nem sikerült majd biztonságosan kezelni a különböző adatokat és a szellemi tulajdont. Az öt legfontosabb digitális készség között helyet kaptak a kiberbiztonság, a programozás és a szoftverfejlesztés mélyebb megértése, valamint az adattudományok. Érdekes eredmény, hogy a klasszikus tudás megléte csak a hatodik legfontosabb készség.

Magyar viszonylatban elmondható, a kormány egyik fő célja, hogy az ország minél nagyobb arányban részesedjen a digitalizáció előnyeiből. Varga Mihály még áprilisban arról beszélt, erre jó esély van, mivel a magyar gazdaság fejlődési üteme mára már mintegy háromszorosa az uniós átlagnak. Annak pedig, hogy a fejlődés üteme folyamatos, sőt növekedő tendenciát mutasson, egyik fő útja a digitalizáció. Ezért a kormány kiemelt célkitűzése, hogy Magyarországon senki ne hagyja el az oktatás rendszerét a megfelelő digitális tudás nélkül.