Sport

Torpedó az új beceneve Milák Kristófnak

Milák Kristóf a második legjobb idővel, elődöntőgyőztesként biztosította be a helyét a 100 méteres gyorsúszás szombati fináléjába. Ellenfele, a román David Popovici Európa-csúccsal nyerte a másik elődöntőt. A jó hír az, hogy döntőbe került Németh Nándor is, sőt, a 200 méteres hátúszásban is beverekedte a fináléba magát a két elődöntős magyar, Kós Hubert és Kovács Benedek.

Torpedó az új beceneve Milák Kristófnak
Milák Kristóf a 100 méteres gyorsúszás elődöntőjében elsőként ért célba
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Két elődöntőt vártunk még pénteken délután az úszó Európa-bajnokságon. A férfiak 100 méteres számában előbb Milák Kristóf, a második előfutamban pedig Németh Nándor úszott. Mindketten tagjai voltak a csütörtöki 4×200 méteres aranyérmes gyorsváltónak. Ennek megfelelően kellően fel is voltak dobva.

Milák, az olimpiai és világbajnok, világcsúcstartó pillangóúszó-fenomén számára a gyorsúszás kirándulás. De milyen! Remek rajtot vett, és a nálánál papíron jobbakat is megelőzve, 47.76 mp-es egyéni csúccsal bejutott a szombati döntőbe. Németh Nándor, a szám országos csúcstartója (47.69 mp) viszont abba a elődöntőbe került, ahol a szám nagy esélyese, az idei vb felfedezettje, a román David Popovici adta a ritmust. Hatalmas Európa-csúccsal nyerte a futamot, a 46.98 mp-es idejével ő a világon a negyedik, aki 47 mp alá fért.

„Ezt kaptam utasításba, hogy így kezdjek, a vége miatt meg ne aggódjak, úgyis kibírom” – mondta nevetve az úszása után Milák Kristóf, aki a második legjobb idővel került a fináléba. És sikerült hetedikként még Némethnek is becsusszannia, aki úgy értékelte az úszását, hogy az fáradtabb volt, mint a reggeli, ami nem jó, de bízik benne, hogy kipiheni magát.

A 200 méteres hátúszásban Kovács Benedek a délelőtti egyéni csúcsát (1:56.81 perc) ugyan nem közelítette meg, de harmadik helye egyben az ötödik legjobb időt jelentette, és bejutott a döntőbe, minként a következő elődöntőben Kós Hubert is, aki ugyan ránk hozta a frászt, de féltávtól egyre kapaszkodott fel, és be is ért biztos döntős helyet jelentő másodikként.

Csodálatos, ebben a számban is két döntősünk lesz szombaton! Ezzel magyar szempontból a napnak vége is lett.

Kapcsolódó írásaink