Sport

A FIFA elárulta, hányan haltak meg a katari focivébé stadionjainak építése közben

Hivatalosan csak három áldozatról tudnak

Három olyan emberről tud a nemzetközi szövetség, aki meghaltak a katari labdarúgó-világbajnokság stadionjainak építése közben. Más források ennél sokkal többre – egyenesen tizenötezerre – becsülik az építkezés közben elhunytak számát.

A FIFA elárulta, hányan haltak meg a katari focivébé stadionjainak építése közben
A luszaili vb-stadion, itt rendezik majd a katari világbajnokság döntőjét
Fotó: Mustafa Abumunes / AFP

A bejelentés szerint 37 további halálesetet dokumentáltak, ezek azonban nem építkezéseken történtek, így nem a munkálatokkal összefüggő esetként regisztrálta őket a szervezőbizottság.

A rendező Katart évek óta bírálják a külföldi vendégmunkásokkal való bánásmód miatt, brit médiainformációk szerint az elmúlt években több ezer ázsiai vendégmunkás halt meg az országban. Katar azonban közölte, reformokat hajtottak végre, a haláleseteknek különféle okai voltak, mennyiségük pedig nem volt aránytalan az ott dolgozó vendégmunkások számához viszonyítva. Jogvédő csoportok ugyanakkor a német szövetség (DFB) támogatásával kárpótlási jogalap létrehozását követelték. Bernd Neuendorf, a DFB elnöke a hónap végén ennek kapcsán Nancy Faeser német bel- és közösségügyi miniszterrel együtt Katarba utazik, a téma a vb-építkezések körüli vitatott emberi jogi kérdések lesznek.

A vb-re november 20. és december 18. között kerül sor hat új, egy teljesen újjáépített, valamint egy felújított stadionban.

Kapcsolódó írásaink