Sport

Bravúr: Demiral továbblőtte Törökországot

Lábbal és fejjel is eredményes volt a török védő az osztrákok ellen

A török labdarúgó-válogatott 2–1-re legyőzte Ausztria csapatát a németországi Európa-bajnokság kedd esti nyolcaddöntőjében, ahol nagyon rosszul kezdtek a ,,sógorok" és a korán bekapott gól az egész meccsre rányomta bélyegét. A törökök okosan játszottak és nem kis meglepetésre kiütötték az eddig mutatott játékuk alapján akár a legjobb 4 közé jutásra is esélyes osztrákokat.

Bravúr: Demiral továbblőtte Törökországot
A törökök már az első percben vezetést szereztek az osztrákok ellen
Fotó: AFP/John Macdougall 

Török szempontból álomszerűen kezdődött a mérkőzés, miután már az első percben előnybe kerültek. Ezt követően viszont óriási nyomás nehezedett a kapujukra, az osztrákok öt-hat percen át óriási elánnal támadták a labdát és igyekeztek a kapujukhoz szegezni riválisukat, egyenlíteni azonban nem tudtak.
Tíz perc után némileg megnyugodott a mérkőzés, az osztrákok csak a félidő egyes szakaszaiban tudtak nagyobb labdabirtoklási fölényt, nyomást kialakítani, de a Demiral irányította török védelem jól zárt. Közben a török csapat többször kiszabadult a nyomás alól, a pozíciós játéka viszont lassú volt, így nem tudott igazán veszélyes lenni.

A szünetben kettőt cserélt Ausztria, majd nekiugrott ellenfelének, melynek eredményeként az első tíz percben három komoly helyzetet is kidolgozott, de képtelen volt kapuba találni. Ezt követően kiszabadult a török válogatott és nem sokkal később Demiral újabb góljával megduplázta előnyét.

Ekkor úgy tűnt, eldőlhet a mérkőzés, az osztrákok azonban nem adták fel és a szakadó esőben folyamatosan támadtak és egy szöglet után gyorsan szépítettek. Az osztrák gól idején már szakadt az eső, ami még nehezebbé tette a futballisták dolgát. A hajrára fordulva Ausztria már nyomasztó fölényben játszott, a látványosan elfáradó török játékosok pedig utolsó energiáikat a védekezésbe fektették, labdaszerzések után már csak egy-két játékos vállalta a kontrákat. A hajrában azonban Yildiz így is kétszer ziccerbe került, de hibázott, így az osztrákok még az utolsó pillanatokban is az egyenlítésért támadhattak és a ráadás végén Baumgartner ziccerben fejelhetett kapura, de Günok óriási bravúrral gyakorlatilag nyolcaddöntőbe védte csapatát.

A gólok története:

1. perc: jobb oldali török szögletből Güler ívelte élesen a kapu elé a labdát, mely a menteni igyekvő osztrák védőkről a kapu felé pattant. Pentz a gólvonalról kiütötte a labdát, de Demiral elé, aki három méterről a léc alá bombázott (1–0).
59. perc: jobb oldali szögletből Güler adott középre, az élesen belőtt labdát pedig Demiral három méterről a hosszú alsó sarokba fejelte (2–0).
66. perc: Sabitzer jobb oldali szögletét hét méterről megcsúsztatták, a hosszú oldalon üresen érkező Gregoritsch pedig közelről a kapuba lőtt (2–1).

Törökország–Ausztria 2–1 (1–0)
Lipcse, 38 305 néző, v.: Artur Soares Dias (portugál)
gólszerzők: Demiral (1., 59.), illetve Gregoritsch (66.)
sárga lapok: Kökcü (11.), Yuksek (42.), illetve Schmid (38.), Lienhart (52.)

Törökország: Günok – Müldür, Bardakci, Demiral, Kadioglu – Yüksek (Özcan, 58.), Ayhan – Yilmaz, Kökcü (Kahveci, 83.), Yildiz (Aktürkoglu, 78.) – Güler (Yokuslu, 78.)

Ausztria: Pentz – Posch, Danso, Lienhart (Wöber, 64.), Mwene (Prass, a szünetben) – Seiwald, Sabitzer – Laimer (Grillitsch, 64.), Baumgartner, Schmid (Gregoritsch, a szünetben) – Arnautovic

A török válogatott szombaton a hollandokkal találkozik a negyeddöntőben.

Kapcsolódó írásaink