Sport

Az arany ára?!

Mi lehet a valódi oka az országváltásra készülő világ- és olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázók távozásának?

Nem állnak a Magyarországnak oly sok dicsőséget hozó testvérpár útjába – ezt ígérte Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke a Liu fivérek országváltási kérelmére reagálva. Augusztusban a sportolók már a kínai válogatottal készültek, bár akkor még úgy tűnt, magyar színekben versenyeznek tovább.

Az arany ára?!
A 4. helyen végzett Liu Shaoang és a 6. helyezett Liu Shaolin Sándor a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1500 méteres versenyének döntője után a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián, 2022. február 9-én
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az index.hu írta meg, hogy a kínai edzőtáborozás költségeit a MOKSZ állta, így a fivérek hazatérésekor esedékes találkozó kapcsán a szövetség semmi rosszat nem sejtett. Meglepetésként érte őket, hogy a sportolók először szóban, majd írásban is kérték országváltási kérelmük elfogadását. Ezt megfejelték még azzal, hogy a korábbi sportolói szerződésükben foglalt kötelezettségeik teljesítésétől tekintsenek el.

A MOKSZ elnökségi ülésén hozzájárultak, hogy válthassanak a testvérek. Azonban ez hosszabb folyamat, hiszen a kínai szövetségnek levelet kell írnia a magyarnak és a nemzetközinek is, amelyben hivatalosan, szövetségi szinten megerősítik szándékukat. Ezen kívül 12 hónapnak el kell telnie a sportolók legutóbbi, magyar színekben való versenyzésük óta. A Liu testvéreknek továbbá kínai állampolgárságot is kell szerezniük. Ez után nyilatkozik a magyar szövetség, hogy hozzájárul az országváltáshoz.

A sportolóknak fejenként nagyjából 150 millió forintot vissza is kell fizetniük, hiszen a szerződésük értelmében, ha az elkövetkezendő három évben más ország színeiben versenyeznek, az előző hároméves felkészülés költségeit meg kell téríteniük. 

A döntés hátterében több dolog állhat. A testvérek korábban kijelentették, hogy edzőjükhöz mindenáron ragaszkodnak, bárhol is legyen a világban. Ehhez jön identitásuk: édesapjuk kínai állampolgár, aki komolyan veszi hazafias kötelezettségeit. Nem elhanyagolható továbbá az 1,4 milliárdos népességgel büszkélkedő Kína gazdasági potenciálja sem. Arról nem is beszélve, hogy az olimpiai aranyéremért járó anyagi elismerést össze sem lehet hasonlítani: Magyarországon 50 millió forintot kóstál a győzelem, Kínában akár a 700-800 millió forintot is elérheti a jutalom.

Kósa Lajos azt mondta, nem zárul be a fiúk mögött az ajtó, nem haraggal válnak el. A szövetség továbbra is azon dolgozik, hogy kiváló gyorskorcsolyázókat neveljenek, hiszen Liuék előtt is voltak már magyar olimpikonok ebben a számban.

Kapcsolódó írásaink

Távozik a rövidpályás gyorskorisok sikeredzője

ĀCsang Csing Linának kiemelkedő szerepe volt a férfi váltó 2018-as phjongcshangi ötkarikás aranyérmében, valamint az első egyéni olimpiai diadalban is, melyet Liu Shaoang aratott idén Pekingben