Sport

A dicsőségért és milliókét vágtáznak a lovasok

Nyeregben a jövő felé a Hősök terén

A hétvégén a 15. alkalommal rendezik meg Európa legnagyobb amatőr lovasversenyét a Hősök terén, ahol hatvan magyarországi és határon túli lovas a küzd a leggyorsabbnak járó szablyáért és öt millió forintért.


 

A dicsőségért és milliókét vágtáznak a lovasok
A nemzetközi futam lovasai a bábolnai sorsoláson
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Lázár Vilmos, a Nemzeti Vágta szervezőbizottsága és a Magyar Lovassport Szövetség elnöke kérdésünkre elmondta, hogy a péntek délelőtti eső ugyan megnehezítette a pályaépítők dolgát, de a szombat déli rajtig elkészülhet a körpálya a Hősök terén.

„A Nemzeti Európa legnagyobb amatőr versenysorozata, amelynek a hagyományőrzés mellett az is küldetése, hogy évről évre példaképeket, hősöket állítson a közönség elé, motiválja a fiatalokat és összekapcsolja az embereket a határon innen és túl” – hangsúlyozta Lázár Vilmos.

Szotyori Nagy Kristóf versenyigazgató tájékoztatása szerint eddig 4 határon túli és 8 magyarországi elővágta legjobbjai indulhatnak a budapesti viadalon. A hétvégi vágta programjai a 15-ös szám köré szerveződnek. A jubileumi viadal arcai 15 éves lovasok, és az esemény egyik leglátványosabb része lesz, amikor 150 gyermek vonul majd fel lóháton a vasárnapi döntő futam előtt.

Az előfutamok indulóit a Nemzeti Lovardában sorsolták ki
Az előfutamok indulóit a Nemzeti Lovardában sorsolták ki
Fotó: MTI/Balogh Zoltán


Az idén is lesz nemzetközi futam, amelyen 12 ország lovasa indul. A fiatal tehetségek számára újra megrendezik a kishuszár vágtát, lesz fogatvágta, huszár- és hagyományőrző-felvonulás, kocsitoló verseny és jótékonysági sztárfutam is.

A közönség láthatja többek között a Győri Ördöglovasok és a Kassai Lovasíjászok, valamint a Nemzeti Lovas Díszegység, a Honvéd Huszár Díszegység és a Készenléti Rendőrség lovasainak bemutatóját is, A programokat a Szilvásváradi Ménes lipicai lovas bemutatója zárja.

A lovasok szombaton ötfős előfutamokon versenyznek. A 12 előfutam győztese automatikusan középdöntőbe jut, valamint az utánuk következő 13 legjobb időeredményt elért lovas is. Az öt középfutam győztese rajtolhat majd a vasárnap esti döntőben.

Kapcsolódó írásaink