Sport

Szilvasváradon javíthatják ki a római bizonyítványt

A kilencszeres világbajnok Lázár Zoltán ugyan a középmezőnyben, a 14. helyen végzett a Róma melletti Pratoni del Vivaróban rendezett négyesfogathajtó világbajnokságon, de nem csalódottan érkezett haza, s készül a hétvégi budapesti Nemzeti Vágtára.

Szilvasváradon javíthatják ki a római bizonyítványt
A hajtást nem lehet abbahagyni
Fotó: Facebook

– Hogyan értékeli szereplését a tizenharmadik világbajnokságán?

– A helyezésemmel nem, de a fogat teljesítményével elégedett lehetek. Már azért is, mert sérülés miatt úgy volt, hogy nem indulhatok. A jobb térdemet tavasszal megműtötték, és csak augusztusban kezdhettem el a versenyzést. A két hazai viadalon elég jól szerepeltem, s úgy gondoltam, hogy nem hagyhatom cserben a csapatot.

– Végül a hat magyar induló közül a legjobb lett, de a győztes ausztrál Boyd Exell eredményétől 29 ponttal elmaradt.

– Ennek ellenére a lovaim és a magam teljesítményével is elégedett lehetek, mert ilyen előzmények után felvettük a versenyt a nemzetközi mezőnnyel. Azért is vállaltam az indulást, mert két év múlva Szilvásváradon rendezik a világbajnokságot, s le akartam mérni, hogy ez az új összeállítású fogatom mire képes. A visszajelzés biztató, mert csak egy lovat kell cserélnem.

Lázár Zoltán erőssége a maratonhajtás
Lázár Zoltán erőssége a maratonhajtás
Fotó: Facebook

– A csapattag ifj. Dobrovitz József fogatát miért zárták ki a maratonhajtáson?

– Mert az egyik akadályba a lova lába beleakadt az istrángba, s mivel úgy ítélték meg, hogy ez a helyzet az állatra veszélyes, közbeavatkoztak. S idegen segítség miatt pedig kizárták. Így apjával, Dobrovitz Józseffel ketten maradtunk, és együttesünk ötödik lett.

– Hetvenkét pontot kaptak a győztes holland csapattól. Ez a hátrány két év alatt ledolgozható?

– A járvány miatt az elmúlt években sok nemzetközi verseny elmaradt. Jövőre több nemzetközi viadalon kell indulnunk, hogy fogataink fejlődjenek, rutint szerezzenek. A feladat nem könnyű, mert a négyeshajtók élmezőnye nagyon erős lett…

– Sok pihenőt nem kapott, mert a hétvégi Nemzeti Vágtán a fogatható versenyeket szervezi.

– Nagyon látványos, izgalmas versenyt láthatnak majd a nézők a Hősök terén kialakított körpályán. A kettesfogathajtók római kocsikkal vesznek részt gyorsasági versenyen. A négyesfogatok vágtája pedig különleges viadal lesz a fő versenyszám, a galoppversenyek mellett. A lovassport ünnepe lesz ez a két napos rendezvény, ráadásul Budapest szívében.

Kapcsolódó írásaink