Sport

Verrasztó Dávid bizonyította: három a magyar igazság

Úszás. Késely Ajna és Rasovszky Kristóf szoros csatában lett ezüstérmes – Burián Katalin a harmadik helyen végzett 200 méter háton Glasgow-ban

Három magyar érmet nyertek az uszodában a zárónapon versenyzőink: Verrasztó Dávid megvédte címét 400 m vegyesen, Késely Ajna ezüstérmes lett 400 m gyorson, Burián Katalin pedig harmadikként ért célba 200 m háton. Rasovszky Kristóf második érmét nyerte nyíltvízi úszásban.

verraszto
A hazai szurkolók támogatását élvező brit riválisát megelőzve Verrasztó Dávid sorrendben harmadszor lett első 400 m vegyesen az Eb-n (Fotó: Reuters/Stefan Wermuth)

Tíz kilométer is kevés volt ahhoz, hogy egyértelműen eldőljön, ki Európa leggyorsabb férfi nyíltvízi úszója ezen a távon. Az öt kilométeren győztes Rasovszky Kristóf az élbolyban úszott, majd féltáv előtt a 37 fős mezőny élére állt, sőt, az utolsó kilométeren ritmust váltott, s elhúzott riválisaitól. Az olimpiai, világ-, és Európa-bajnok holland Ferry Weertman hatalmas hajrával felzárkózott rá, s a két úszó egyszerre csapott célba. A célfotó alapján ugyan mindketten egyforma időt úsztak, de hosszú várakozás után a versenybíróság a címvédőt nevezte meg győztesnek, Rasovszkyt pedig másodiknak. A Magyar Úszószövetség vezetése óvott, arra hivatkozva, hogy a tavalyi budapesti világbajnokságon (3. helyen) és a 2016-os hoorni Eb-n (1. helyen) egyaránt a nők 10 km-es távján volt hasonló eset, és mindkétszer holtversenyt hirdettek.

A fiatal veszprémi versenyző az ezüstnek is örült: „Szoros második hely volt, de nem sajnálom, boldog vagyok az eredménnyel. A végén láttam, hogy jön a holland srác, és próbáltam olyan gyorsan haladni, ahogy csak lehet. Egyszerre értünk be, és csak a benyúlás döntött. Ne feledjük, hogy nem úszott öt kilométeren, én viszont igen, és mégiscsak ő az olimpiai és világbajnok” – mondta az eredményhirdetés után Rasovszky.

Hasonlóan szoros versenyt hozott – már az uszodában – a férfi 400 vegyes, amely végén viszont nem kellett célfotó, mert Verrasztó Dávid 35 századdal megelőzte a brit Max Litchfieldet. A döntő magyar–brit párharcot hozott, amelyben a hazai versenyzőt segítette több ezer szurkoló biztatása. A hajrában úgy nézett ki, hogy a brit úszó nyerhet, de Verrasztó visszaverte a támadást, és elsőként ért célba. Majd – ilyet sem láttak még a skótok – „fuldoklás” helyett úszónk kiugrott a medencéből, s három ujját mutatva jelezte, hogy sorrendben harmadszor lett ezen a távon Európa-bajnok.

„Nagyon boldog vagyok, mert harmincévesen is bebizonyítottam, elsősorban magamnak, hogy van tartás bennem, tudok keményen küzdeni – nyilatkozta Verrasztó. – Nagy taktikai csata volt, a brit fiú jobb erőben lehetett, viszont a húsz év tapasztalatát felhasználva sikerült nyernem.”

A célbaérkezés döntött a női 400 méter döntőjében is, a mindössze 16 éves Késely Ajna nagyon bátran kezdett, még háromszáznál is vezetett. Éles csata alakult ki a magyar tehetség és Quadarella között, s végül az olasz jobb benyúlással, mindössze 22 századdal megelőzte Késelyt, aki egyéni és junior csúccsal lett ezüstérmes.

Nem sikerült 100 m pillangón versenyzőinknek az éremszerzés, Milák Kristóf negyedik, Cseh László nyolcadik lett a döntőben. Úszóink mérlege medencében: 4 arany-, 3 ezüst- és 2 bronzérem. Volt sokkal jobb is, például két éve!

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom