Sport

Vérdopping: a 21-es csapdája

Élsport. Immár titkosszolgálati eszközöket is használnak a bűnüldöző szervek a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséggel (WADA) összehangolt akcióik során

Az osztrák és a német rendőrség közös akciója nemzetközi méretű doppingbotrányról lebbentette fel a fátylat. Egy sífutót a szállodában kaptak rajta, amint a világbajnokság ideje alatt vértranszfúziót ad magának, de nem magányos tettesről van szó: az erfurti sportorvoshoz köthető csalássorozat kapcsán a BBC már öt sportág huszonegy élversenyzőjének érintettségéről írt.

dopping 20190327
A vérmintából nehéz kimutatni a vérdoppingot, bár a vörösvérsejtszám árulkodó (Fotó: AFP - DPA - Marius Becker)

Az élsport világát sajnálatos módon még nem sikerült teljesen megtisztítani (meglehet, sose sikerül) a tisztességtelen eszközök használatától. Ahogy nő az ide beáramló pénz, úgy lesznek mind jobban felszereltek azok a laborok, amelyekben a legújabb teljesítményfokozókat kutatják. Épp egy lépéssel járva a doppinghasználat ellen küzdő nemzetközi szervezetek vizsgálati módszerei és tiltólistái előtt. A doppingnak minősülő szerek egyre bővülő körét a Nemzetközi Dopping- ellenes Ügynökség (WADA) évente frissíti, és a világversenyeken, edzési időszakon túl megjelentek a rajtaütésszerű vizsgálatok is. Így az élsportolók és az őket doppingszerekkel ellátó sportorvosok, kísérleti laboratóriumok egyre kevésbé érezhetik magukat biztonságban.

A napokban a doppingellenes harc ráadásul szintet lépett. Titkosszolgálati eszközöket is használva az ügynökség munkatársai, nyomozók társaságában a legjobbkor voltak a legjobb helyen. Az ausztriai Seefeldben az északisí-világbajnokságon szállodai szobájában – egy kamera kereszttüzében – vérdopping beadása közben csípték fülön Max Hauke osztrák sífutót. A kamerafelvétel ugyan nem a nagyközönségnek készült, de rendőri „segédlettel” kiszivárgott a norvég közszolgálati műsorszolgáltatónak, az NRK-nak, és a publicitás alapjaiban rengette meg a sportvilágot. A helyszíni razzia részeként öt versenyző és négy segítő – köztük e doppingmaffia feje, dr. Mark Schmidt – azonnal lebukott, és a szálak felfejtése azóta is nagy erőkkel zajlik.

A hírversenyt a Thüringer Allgemeine nyerte, amely a február 28-i számában fényképes anyagban számolt be az erfurti sportorvos letartóztatásáról. A müncheni ügyész szóvivője, Anne Leiding leszögezte, ha bebizonyosodik a bűncselekmény, tízéves szabadságvesztés az ára. Dieter Csefan az Osztrák Szövetségi Bűnügyi Rendőrségtől pedig kijelentette, a sífutáson kívül más sportágak is érintettek. Kerékpárosok, labdarúgók, úszók és kézilabdázók. A közös bennük a negyvenéves német doktor személye.

Schmidt egyszer már állt közel a lebukáshoz: 2008-ban a Gerolsteiner országúti kerékpárcsapatnál dolgozott, amikor – ugyancsak vérdopping használata miatt – megfosztották a Tour de France bronzától a csapat egyik bringását, Bernhard Kohlt, de a német bűnözői csoport fejére akkor még csak a gyanú árnyéka vetődött. Most azonban Max Hauke, bal karjában a vénás tűvel, nem falazott a doktornak. Még aznap ismertté vált a másik négy lebukott sífutó neve is, és a Nemzetközi Síszövetség felfüggesztette versenyengedélyüket.

A csapdában immár 21 élsportoló van, ahogy arról a BBC pár napja beszámolt, és a lebukottak száma jelentősen bővülhet.


Vörösvérsejtbomba a visszakapott saját vér

A vérdopping nehezen kimutatható, mert egyrészt saját lehűtött vérüket kapják vissza a páciensek, másrészt a vörösvérsejtek számának növelése természetes úton is megoldható. Például magaslati edzőtáborban, ahol a vér oxigénszintje csökken, amire a szervezet a vörösvérsejtek termelésével válaszol. No, de kinek van ideje hetekre magaslatra vonulni? Főképp, ha elegendő helyette vért adni, lehűttetni, aztán megvárni, amíg a vér a maga természetes módján eléri a korábbi összetételt: az ilyenkor beadott plusz saját vér pedig extra módon megnöveli a vér oxigénszállító képességét. A vérátömlesztés nem kellemes és nem is veszélytelen folyamat, a sűrűbbé váló vér ugyanis vérrögképződéssel járhat, s ez halálos is lehet. (IN)