Sport

Többen megbuktak formaidőzítésből

Úszó-Európa-bajnokság. A magyar válogatott kilenc érméből négyet két ifjúsági versenyző, Késely Ajna és Milák Kristóf szerzett Glasgow-ban

Túlzott bizakodásra nincs ok az olimpiász félidejében rendezett glasgow-i úszó-Európa-bajnokság után, mert versenyzőink többsége meg sem közelítette legjobbját az idény legfontosabb versenyén. A ma- gyar válogatott 4 arany-, 3 ezüst- és 2 bronzérmével negyedik lett a medencés úszók éremtáblázatán.

Késely Ajna 20180811
A Kőbánya SC úszója, Késely Ajna az ifjúsági Európa-bajnokságon nyert öt aranya után a felnőttek mezőnyében háromszor állhatott fel a dobogóra (Forrás: Musz.hu)

Több riporter, újságíró elmosolyodott, amikor a galsgow-i indulás előtti sajtótájékoztatón Sós Csaba, a magyar válogatott szövetségi kapitánya az esélyekről azt mondta, hogy egy aranynál többet, s tíz érmet remél az Eb-n. Túlzott óvatosságnak tűnt a kapitány várakozása, hiszen a legutóbbi három kontinensbajnokságon úszóink 26, 17 és 20 érmet nyertek, s tavaly a sokkal erősebb világbajnoki mezőnyben is kilenc dobogós helyezést értek el.

Aztán Glasgow-ban kiderült, hogy Sós Csaba nem pesszimista, hanem realista volt, sőt úszóink még az általa reméltet sem tudták elérni. Ennek az oka az volt a szakember szerint is, hogy ugyan mind a harminc versenyzők küzdött, de csak kettő volt abszolút csúcsformában. A 16 éves, újonc Késely Ajna úgy lett 800 és 400 méter gyorson második, 1500 méteren pedig harmadik, hogy mindhárom számban egyéni rekordot ért el. Kétszer javította meg legjobbját 200 m háton Burián Katalin, s így kellemes meglepetésre, bronzérmet nyert. A még ifjúsági korú Milák Kristóf is közel került idei legjobbjához 200 m pillangón, s jutalma aranyérem lett.

A rutinos versenyzőink közül a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka magánéletbeli és szakmai válsága után gyengébb formában is sorozatban ötödször nyert 200 méter vegyesen. „Remélem, ez a győzelem megadja Katinkának azt a lökést, ami elviszi Tokióig” – mondta Sós Csaba.

Hosszúhoz hasonlóan jelesre vizsgázott küzdeni tudásból Verrasztó Dávid is, aki megvédte címét 400 m vegyesen. Volt néhány turista, megélhetési úszó is a csapatban, akinek el kellene döntenie, hogy az úszásból, vagy az úszásért akar élni. Mert a kapitány a jövő évi dél-ko­reai világbajnoksággal kapcsolatban kijelentette: a mostani teljesítmény kevés lesz ahhoz, hogy eredményesek legyenek.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom