Sport

Teljes lehet Cseh éremgyűjteménye

XXXI. Nyári Játékok. Késő esti edzésekkel is készül az egri uszodában világbajnokunk sikeres pályafutása negyedik olimpiájára

A negyedik olimpiájára készül Cseh László, aki eddig három ezüst- és két bronzérmet nyert nyári játékokon. Az Egri Úszó Klub harmincéves versenyzője szeretné teljessé tenni éremgyűjteményét Rióban.

cseh
A riói olimpiára kapott sportfelszerelést próbálja Cseh László (Fotó: MTI/Kovács Attila)

– Huszonöt éve úszik. Milyen érzésekkel ugrik a medencébe?

– Teljesen elszánt vagyok, a feladatra gondolok. Még izgalommal tölt el, hogy a kitűzött célt elérjem. Ilyen hosszú idő alatt pedig rájöttem, hogy áldozatok nélkül nincs siker. Persze a fél hatos kelések még mindig megviselnek, ezt nem lehet, vagy nem tudom megszokni.

– Szinte a Kőér utcai uszodában nőtt fel. Huszonhárom év után miért hagyta el 2014-ben Turi György csapatát?

– Nem volt könnyű döntés, de úgy éreztem, új impulzusra van szükségem, hogy folytatni tudjam a versenyzést. Korábban már volt edzőm Plagányi Zsolt, akivel tartottam a kapcsolatot. Sokan nem értették, hogy miért ő lett az edzőm, de az eddigi eredmények, az újabb világbajnoki cím azt bizonyítja. hogy jól döntöttem.

– Miben változott a felkészülése?

– Összefogottabb lett, s nagyon jó csapatban edzhetek. Az én koromban fontosak a visszajelzések, s mivel az eredmények azt mutatják, hogy nem hiába szenvedek az edzéseken, ez nagyon motivál.

– Világbajnok vegyesúszóból hogyan lett világbajnok pillangózó?

– Vegyesúszóként is jól ment a pillangó, ezért régóta versenyeztem ebben az úszásnemben, nyolc éve kétszázon ezüstérmes lettem a pekingi olimpián. Alkatilag fekszik nekem a pillangó, és jó a technikám is. Egy éve ez lett a fő számom. A májusi londoni Európa-bajnokságon mind a három távon érmes lettem.

– Milyen számokban indul a riói olimpián?

– Száz és kétszáz méteres pillangón és a vegyesváltóban.

– Kik lesznek a legnagyobb riválisai?

– Mint minden számban, pillangón is nagyon erős az élmezőny. Úgy gondolom a legnagyobb ellenfelem régi riválisom, az amerikai Michael Phelps és a dél-afrikai Chad Le Clos lesz. Kiélezett, nagy csatára számítok.

– Ezt miképpen befolyásolhatja az, hogy brazil idő szerint egy órakor kezdődnek az előfutamok és 22 órakor a döntők?

– Hát, szokatlan lesz, de ezt is ki kell próbálni. Egy hete már este tíztől edzünk, s remélem, majd Rióban is lesz erre lehetőségünk. Az biztos, hogy a rendezők nem a sportolók érdekeit vették figyelembe. De nem tehetünk semmit, ezért megpróbálunk felkészülni a késő esti versenyekre.


Öt egyéni számban rajtolhat Hosszú Katinka

Nem tudni miért, de eddig titkolták, hogy Hosszú Katinka milyen számban indul a riói olimpián. Az már korábban kiderült, hogy öt egyéni számra nevezték, de világbajnoknőnk kérésére a szövetség nem hozta nyilvánosságra, hogy melyekben rajtol.

Az Index hírportál értesülése szerint a Nemzetközi Úszószövetség nyilvánosságra hozta honlapján a riói olimpia nevezési listáit, ezekből kiderült, hogy Hosszú Katinka, mely számokban indul majd Rióban.  A lista alapján a magyar úszósztár 100 és 200 méter háton, 200 és 400 méter vegyesen és 200 méter pillangón áll rajthoz.  Hosszú a tavalyi kazanyi vb-n hét egyéni számban (200 és 400 méter vegyes, 100 és 200 gyors, 100 és 200 hát, 200 pillangó) állt rajthoz, a két vegyesszámban arany, 200 háton bronzérmet nyert.
(MS)