Sport

Szabó Tünde: A hazai világversenyek rendezése megtérülő befektetés

A világ legjobb asztaliteniszezői, vívói, öttusázói Budapesten, kajak–kenusai pedig Szegeden versenyeznek és küzdenek az olimpiai részvételért

Egyre nehezebb kiharcolni az olimpiai részvételt az erős nemzetközi mezőnyben. Több sportágban versenyzőink kedvező helyzetben vannak, mert hazai pályán és szurkolóik előtt küzdhetnek az olimpiai részvételért. Az idén közel 150 nemzetközi sporteseményt rendeznek Magyarországon, köztük asztalitenisz, kajak–kenu, öttusa és vívó világbajnokságot. Szabó Tünde sportért felelős államtitkárt a kvótaszerzésről, és a világversenyek hasznáról is kérdeztük.

Szabó Tünde 20190327
Szabó Tünde szerint a szegedi kajak–kenu pálya a korszerűsítés után a világ legjobbja lesz (Fotó: Papajcsik Péter)

– Fontos idény kezdődött sportolóink számára. Nyolc éve a sport stratégiai ágazatként kiemelt állami támogatást kap. Ez már érződni fog a tokiói olimpiára utazó küldöttség létszámán is?

– Három éve, a riói olimpián 160 sportolónk vehetett rész, jó lenne ezt elérni vagy túlszárnyalni jövőre Tokióban. De talán ennél is fontosabb cél, hogy minél többen rendszeres mozgással védjék egészségüket. Az elmúlt nyolc évben már szép eredményeket értünk el, például míg 2010 előtt a fiatalok 15 százaléka sportolt csak rendszeresen, mára ez az arány 25-30 százalékra emelkedett. Ebben jelentős szerepe van a mindennapos testnevelésnek. A jól képzett testnevelők a tehetségeket pedig az utánpótlás műhelyekbe irányítják. A kiemelt sportágak programjainak köszönhetően az utánpótlás kiszélesedett és erősebb is lett. Ezt bizonyítja, hogy tehetségeink sikeresen szerepeltek az ifjúsági olimpián és korcsoportos világversenyeken is.

– Belőlük mikor lesz állócsillag?

– Amíg egy fiatal eljut a felnőtt élmezőnybe, ahhoz átlag tizenkét év kell. De néhány sportágban több fiatal kiharcolhatja az olimpiai szereplést. Például az úszó ifjúsági olimpiai bajnok Késely Ajna és Milák Kristóf már a tokiói úszócsapat erőssége lehet. A küldöttség létszámát jelentősen befolyásolhatja, hogy hány csapatunk indulhat Tokióban.

– Milliárdos tao támogatások ellenére erre talán csak a vízilabdában van esélyünk.

- Ennél én optimistább vagyok, mert bízom abban, hogy kézilabdázóink is kiharcolják a részvételt. S remélem 3x3-as kosárlabdában is lesz magyar együttes. Nagyon nehéz a csapatsportágakban kivívni a részvételt, mert például labdarúgásban csak négy európai válogatott indulhat, kézilabdában pedig összesen csak tizenkét női és férfi együttes.

- Az idén négy olimpiai kvalifikációs világbajnokságot rendeznek hazánkban. Az első az áprilisi asztalitenisz világbajnokság lesz, amely iránt annak ellenére nagy az érdeklődés, hogy nem számíthatunk magyar sikerekre.

- Az asztalitenisznek sokmilliós tábora van a világon. Nagyon sokan pingpongoznak szabadidejükben, s ők kötődnek a sportághoz. A bérleteket gyorsan elkapkodták, és a jegyek nagy része is már elkelt. Több mint száz országból érkeznek sportolók, s a televíziós közvetítések iránt is jelentős az érdeklődés. Japánból például, egy nyolcvan fős televíziós stáb érkezik. A budapesti versenyeknek hatszáz-hétszáz millió nézője lesz a világon. Remélem, a hazai szurkolók előtt versenyzőink eredményesen szerepelnek.

- A legsikeresebb sportolóink, a kajak–kenusok Szegeden küzdhetnek az érmek mellett a tizennyolc megszerezhető olimpiai kvótáért is. Miért kellett több milliárd forintot költeni arra a Maty-éri versenypályára, amelyet a korábbi világversenyek előtt is mindig korszerűsítettek?

- A versenysport követelményei, tárgyi feltételei egyre magasabbak. A sportolók kényelmétől kezdve a televíziós közvetítések technikai feltételeinek biztosítása miatt a Maty-éri olimpiai központot korszerűsíteni kellett. Ezért megújult a lelátó rész, ami megnövekedett és részben fedett lesz, megújul és kiszélesedik maga a versenypálya is, mederkotrást végeznek, új gyalogos híd és bicikli út is épül, valamint az indító és versenylebonyolító informatikai és kommunikációs rendszereket is a legmodernebbre cserélik A külföldi szakemberek szerint is a szegedi a világ egyik legjobb versenypályája. Ez a felújítás után a világ legjobbja lesz. Fontos, hogy Kozák Danutáék minél több kvótát megszerezzenek a világbajnokságon, mert így jövőre csak az olimpiai felkészülésre kell összpontosítaniuk.

- Sikerülhet vívóinknak kijavítani a tavalyi gyenge bizonyítványukat a júliusi budapesti világbajnokságon?

- Egyik legsikeresebb sportágunk a vívás, s bízom abban, hogy ezt versenyzőink hazai páston is bizonyítják. A közelmúltban több rutinos vívónk visszavonult, és idő kell, amire a fiatalok beépülnek helyükre. A kiváló szakember gárdának köszönhetően az utánpótlás erős, az elmúlt időszakban több tehetséges fiatal tűnt fel. A világbajnokságot ismét a BOK csarnokban rendezik, ahol sok ezer néző segítheti vívóinkat a minél jobb helyezés elérésében.

- Húsz év után visszatér az öttusa a Margit-szigetre. Meg lehet ismételni az 1999-es budapesti világbajnokság csodás hangulatát és eredményességét?

- A szintén magyar sikersportág, az öttusa ment át a legnagyobb átalakuláson az elmúlt évtizedek alatt. A hosszabb versenyeket lerövidítették, látványosabbá tették, a futást és a lövészetet például összevonták egyetlen kombinációs számba. Húsz éve még újdonság volt, hogy egy helyszínen, a Margitszigeti Atlétikai Centrumban és a Hajós Alfréd Sportuszodában rendezték meg a világbajnokságot, ma már ez követelmény. A világbajnokságok történetében először rendezik meg a hagyományos számok mellett a futásból és lövészetből álló Laser Run versenyt, amelyre több mint ezer indulót várnak a szervezők. Mindez jól népszerűsítheti ezt az összetett sportágat.

- Teniszben nem világversenyt, csak nemzetközi tornákat rendeznek Budapesten. Ezeken mikor szurkolhatunk újra a legjobb magyar teniszezőknek is?

- A tenisz a világ egyik legnépszerűbb sportága, amelynek hatalmas a rajongótábora. Éppen ezért kiemelkedő teljesítmény, ha egy magyar játékos is eljut az élmezőnybe. Minden segítséget megadunk ahhoz, hogy a magyar teniszsport fejlődhessen, és mindenki nyugodt körülmények között tudjon a saját feladatára koncentrálni.

- Az állam sok millió forinttal támogatja a világversenyek rendezését. Megtérülő befektetés ez?

- Mindenféleképpen! A sportturizmus jelentősége egyre nagyobb. Egy-egy világversenyre több ezer külföldi érkezik, aki megismeri hazánkat, fővárosunkat, s sokan visszatérnek hozzánk. A gazdasági haszon mellett növeli a sportágak ismertségét, a szurkolás pedig közösségformáló erő. Óriási katarzist okozott sok ezer magyar szurkolónak, amikor az úszó Hosszú Katinka győztesként csapott célba a budapesti vizes világbajnokságon a Duna Arénában, vagy amikor a birkózó Bácsi Péter aranyérmes lett tavaly a Papp László Sportarénában. Sok hasonló élményt kívánok mindenkinek az idei hazai világversenyeken is.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom