Sport

Sikerek a kvalifikációs versenyeken

Olimpia. úszónk Harminc készülhet a riói játékokra – Három birkózó és egy-egy súlyemelő, ökölvívó és tornász szerzett kvótát

Több magyar versenyző is jól szerepelt az olimpiai kvalifikációs versenyeken: három birkózónk, egy súlyemelőnk szerzett indulási jogot, és egy-egy férfi tornász és ökölvívó is készülhet a riói játékokra. Száztíz nappal az olimpia előtt 117 kvótánál vagy olimpiai szintes versenyzőnél tart a Rióba készülő magyar csapat.

Földházi Zsófia 20160418
Biztos a riói kvótája Földházi Zsófiának (Fotó: MTI - Ujvári Sándor)

A legnépesebb csapat ezúttal is a úszóké lesz a magyar küldöttségben, mert a múlt heti, győri országos bajnokságon 33-ra nőtt az olimpiai A szintes magyar versenyzők száma, akik közül az átfedések miatt harmincan rajtolhatnak majd Rióban.

„A szövetség által folytatott menedzselés meghozta az eredményét – nyilatkozta Hargitay András szövetségi kapitány –, az elmúlt hónapok külföldi edzőtáboraiban elvégzett munka megmutatkozott a bajnokságon. Újabb riói kvótákat szereztünk, már most harminc fővel számolhatunk, és a csapat még simán bővülhet. Tényleg fontos lenne, ha végre megint csak az úszásra koncentrálhatna mindenki a sportágban.”

A nagybecskereki európai olim­piai kvalifikációs birkózóverseny befejező napján a kötöttfogású 98 kilogrammos Varga Ádám három győztes mérkőzés után megszerezte a magyar csapat negyedik olimpiai kvótáját. A szerbiai versenyen pénteken Lőrincz Tamás (kötöttfogás, 66 kg), szombaton pedig Veréb István (szabadfogás, 86 kg) szerzett olim­piai kvótát. A kvótát tavaly megszerző Lőrincz Viktorral együtt négy magyar birkózó részvétele biztos a játékokon. Birkózóinknak még két versenyen lesz lehetőségük a kvalifikáció kivívására.

A tornászok Rióban küzdenek olimpiai indulásért: a férfiak versenyében Hidvégi Vid és Kardos Botond is kvótát érő helyen végzett, de a szabályok szerint csak egyikük lehet majd ott a játékokon. A magyar szövetség később tesz javaslatot a Magyar Olimpiai Bizottságnak (MOB) arra, hogy Hidvégi vagy Kardos utazzon-e Rióba. A nőknél Makra Noémi és Kovács Zsófia küzd az indulási jogért.

A súlyemelők norvégiai olim­piai kvalifikációs Európa-bajnokságán, Fördében férficsapatunk negyedik lett a pontversenyben, így egy versenyzőnk indulhat Rióba. A tizedikként végzett női együttes ugyanakkor nem szerzett kvótát.

Gyengén szerepeltek a magyar ökölvívók a törökországi Samsunban rendezett európai olimpiai kvalifikációs versenyen, amelyen egyedül Harcsa Zoltán (75 kg) harcolta ki a részvétel jogát az olimpiára.

Egyetlen kvótát sem sikerült szereznie a magyar küldöttségnek az asztaliteniszezők olimpiai selejtezőtornáján, a svédországi Halmstadban. A szakvezetők így kénytelenek számolgatni a világranglista-pontokat, és reménykedni abban, hogy a biztos bejutónak számító Póta Georgina mellett még egy-egy női és férfi játékos riói indulási joghoz jut a nemzetközi szövetség (ITTF) májusi rangsora alapján.

Nagyon közel került a riói utazáshoz az öttusázó Földházi Zsófia, aki a kecskeméti világkupaversenyen ezüstérmes lett, s az idény első két vk-fordulóján, Kairóban és Rio de Janeiróban egyformán negyedikként végzett, szombati sikerével növelte esélyét arra, hogy a világranglistáról olimpiai kvótához jusson. A férfiak döntőjében Marosi Ádám szintén második lett, s nagy lépést tett Rió felé. Jól szerepelt Demeter Bence is, aki remek hajrával bronzérmet szerzett.