Sport

Pólósaink már éremért játszanak

Vízilabda. A könnyű francia lecke után női csapatunkra nehéz olasz vizsga vár az elődöntőben Belgrádban, az Európa-bajnokságon

A magyar női válogatott a papírformának megfelelően könnyedén legyőzte 18–6-ra a francia csapatot a negyeddöntőben, és ma (17.15 óra, tv: M4) az olasz együttessel mérkőzik az elődöntőben. Férficsapatunk szintén a döntőbe jutásért játszik Montenegró ellen (20.15).

Szűcs Gabriella 20160121
Szűcs Gabriella (fehér sapkában) remekül védekezett (Fotó: MTI - Koszticsák Szilárd)

Jobban örült volna Biró Attila, a magyar női válogatott szövetségi kapitánya, ha együttesünk nem a franciákkal, hanem a szerbekkel játssza a negyeddöntőt, mert akkor több néző lett volna a belgrádi Kombank Arénában. Franciaország ugyan három győzelem és két vereség után lett negyeddöntős, de csapatunkkal nem volt egy súlycsoportban.

Keszthelyiék remekül kezdtek, s 6–1-es vezetésükkel már az első negyedben eldőlt a továbbjutás. Mivel ma újabb mérkőzést játszanak, ráadásul a nagyon erős, még veretlen olasz együttessel a döntőbe jutásért, ezért teljesen érthető volt, hogy a folytatásban már nem szakadtak meg, de így is 18–6-ra győztek. A másik elődöntőben Hollandia ellenfele Spanyolország lesz.

Nehéz feladat előtt áll a férficsapatunk is, amely a tartalékos horvát válogatott legyőzése után ma Montenegróval játszik. Azzal a csapattal, amelytől a tavalyi világbajnokságon az ötödik helyezésért játszott mérkőzésen 10–9-re kikapott. Van tehát miért visszavágnia, s a tét nagy: az olimpiai kvóta.


Válogatottunk ma olimpiai kvótát szerezhet, ha megveri Montenegrót

5 perces interjú: Gergely istván olimpiai bajnok, csapatvezető

– Mennyiben játszott szerepet a magyar győzelemben, hogy a játékvezető ütésért kiállította Suknót, a horvátok kulcsemberét?

– Semennyiben, mert addig sem ő volt csapata bombázója. Nem gondolom, hogy azért nyertünk, mert ő egy picit gyengébben játszott.

– Miért nem edzett Nagy Viktor és Erdélyi Balázs szerdán?

– Szerencsére nincs komoly bajuk. Ilyen kemény tornán előfordul, hogy egy-egy játékos elfárad. Ők is azért hagyták ki a szerdai foglalkozást, hogy teljesen rendben legyenek a mai, Montenegró elleni elődöntőn.

– Mennyiben más stílusú Montenegró, mint a horvát csapat?

– A montenegróiaknak több nagy lövőjük van. Fizikailag is erősebbek, mint a horvátok. Többször bizonyították már, hogy komolyan kell velük számolni. Mindentől függetlenül én már a torna előtt is azt mondtam, hogy erősebbek, nagyobb játékerőt képviselnek, mint a horvátok. És ezt eddig igazolták.

– Mit szól ahhoz, hogy a görögök addig taktikáztak, amíg 6–2-re jól elverték a spanyolokat?

– A görögök jó formában vannak, a szerbeket is komoly csatára késztették az elődöntőben.

– Hogyan fordulhatott elő, hogy a szerbek szerda este mérkőztek, a csapatunk pedig csütörtökön játssza az elődöntőt? Nem sportszerűtlenség ez?

– Az Eb-t Belgrádban, egy uszodában rendezik. Egy nap sorozatban követik egymást a férfi-, női mérkőzések. Az Eb-k történetében, ha jól tudom, ez az első alkalom, hogy nem egy napon rendezik az elődöntőt, de sportszerűtlenségről azért nem beszélnék.

– Csalódás lenne, ha ezek után nem nyernénk érmet az Eb-n?

– Igen. Ha csapatunk úgy összpontosít és küzd, mint a horvátok ellen, akkor döntőt játszhat. És ha ez sikerül, akkor azzal már kiharcoltuk a riói kvótát is. (BF)