Sport

Nehéz vizsga vár Görbiczékre

Kézilabda. Löke vezérletével a norvégok címvédésre készülnek a vb-n

Ma este a Németország-Kamerun mérkőzéssel (19 óra, tv: Sport1) megkezdődik a 23. női kézilabda világbajnokság Németországban. A három győri játékost is a soraiban tudó Norvégia esélyes arra, hogy megvédje a címét.

Az aranyérem esélyese ezúttal is Norvégia, amely az elmúlt tizenegy év világversenyei közül csak a 2013-as vb-n nem nyert érmet. Remek formában tért vissza a világ legjobb beállója Heidi Löke, akinek június végén megszületett harmadik gyermeke, de máris ontja a gólokat, ezt csapatunk a felkészülési mérkőzésen is tapasztalhatta – hetet dobott ellenünk. A 34 éves világklasszis, még leírni is sok, a válogatottban eddig 174 mérkőzésen 650 gólt szerzett. Szó volt arról, hogy Löke visszatér Győrbe, de új klubja, a Storhamar ehhez nem járult hozzá. Érdekesség, hogy míg a norvég válogatottban három olyan játékos szerepel – Kari Grimsbö, Nora Mörk és Stine Bredal Oftedal –, aki a Győr játékos, a magyar keretben csak Bódi Bernadett és Görbicz Anita.

Trónfosztásra készül a holland együttes, amely a legutóbbi vb-n és Európa-bajnokságon is döntős volt. Az olimpiai bajnok orosz mellett a francia és a lengyel csapat is beleszólhat az érmek elosztásába. Hogy a legutóbbi világbajnokságon a tizenegyedik helyen végzett magyar csapatnak milyen nehéz dolga lesz, azt jelzi, hogy a B csoportban ellenfele a norvég, a lengyel, a cseh, a svéd és argentin válogatott Bietigheim-Bissingenben. És válogatottunk öt riválisa közül csak Argentínától nem kapott ki a legutóbbi mérkőzésükön. Csapatunk szombaton a norvégokkal kezd, akiktől múlt szombaton, a Möbelringen Kupán 29–24-re vereséget szenvedett. Ráadásul mivel a csoportkört rögtön az egyenes kieséses szakasz követi, minél hátrébb végez egy csapat, annál nehezebb ellenfelet kap a nyolcaddöntőben, ahol a magyarok a papírforma szerint Franciaországgal, Romániával vagy Spanyolországgal találkozhatnak. Az elmúlt három évben mindhárom csapat legalább egyszer érmes volt valamelyik világversenyen, a magyar együttes viszont legutóbb a 2012-es szerbiai kontinensbajnokságon volt dobogós, harmadik.

Női világbajnokság, 2017. december 1–17., Németország.
A csoport (Trier): Franciaország, Románia, Spanyolország, Szlovénia, Angola, Paraguay.
B csoport (Bietigheim): Norvégia, Svédország, Csehország, Magyarország, Argentína,
Lengyelország.
C csoport (Oldenburg): Dánia, Oroszország, Brazília, Montenegró, Japán, Tunézia.
D csoport (Lipcse): Hollandia, Németország, Szerbia, Koreai Köztársaság, Kína, Kamerun.