Sport

Már Thomas Bach is aggódik Rióért

Olimpia. A kvótát szerző Hidvégi Vid bronzérmes lett lólengésben a nyári játékok nagyon rosszul megrendezett tesztversenyén

Aggódnak a nemzetközi sportszövetségek vezetői, mert sok hiányosságot tapasztaltak a nyári olimpia versenyhelyszínein, Rio de Janeiróban. Pél­dául áramkimaradások zavarták a tornászok tesztversenyét, amelyen Hidvégi Vid lólengésben harmadik lett.

Hidvégi Vid 20160420
A huszonkilenc éves Hidvégi Vid a második olimpiájára készülhet, Londonban nyolcadik lett (Fotó: Reuters - Sergio Moraes)

A brazil belpolitikai feszültség mellett egyre több aggasztó hír érkezik Rio de Janeiróból, ahol 107 nap múlva kezdődik az olimpia. A nyári játékokon szereplő sportágak nemzetközi szövetségeit összefogó ASOIF elnöke, Francesco Ricci Bitti a helyszínbejárás után azt mondta, hiányosságokat tapasztaltak nagyon fontos apró részletekben. Az elnök az ASOIF éves közgyűlésén jelezte: „ Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke önökhöz és hozzám hasonlóan aggódik.” A korábban bizakodó NOB-elnök hangulatváltásának az oka, hogy a tornászok olimpiai kvalifikációs tesztversenye rosszul sikerült Rio de Janeiróban. A Nemzetközi Torna Szövetség (FIG) vezetői arra panaszkodtak, hogy az áramszünetek miatt a sportolók testi épsége is veszélybe került. Nem működött megfelelően a digitális pontozórendszer, az edzőközpontban pedig financiális problémák miatt felszerelések hiányoznak.

„Gondjaink voltak az Omega eredményjelzőkkel és pontozórendszerrel az áramkimaradások miatt. Az áram többször elment a verseny közben is, amikor a sportolók éppen a gyakorlataikat mutatták be, ez pedig nyilvánvalóan veszélyes és nagyon súlyos probléma” – közölte a FIG részéről Ron Froehlich.

Mindez nem akadályozta meg  Hid­végi Videt, hogy érmet nyerjen a lólengés döntőjében, ahová a selejtezőből ötödikként jutott be. A fináléban a magyar versenyzőt utolsónak szólították. A 6,6 pontból induló gyakorlatát mutatta be, amely egészen a leugrásig jól sikerült, ott azonban hibázott, emiatt kiinduló pontszáma is kevesebb lett (6,2). Végül 14,70 pontot kapott, ami bronzérmet jelentett számára. „Bevallom őszintén, nem is számítottam rá, hogy érmes leszek, így nem is figyeltem a kivetítőn a pontszámot. Az edzőmtől tudtam meg, hogy meglett a bronz, amelynek természetesen nagyon örülök. Az persze kicsit bosszant, hogy nem lett hibátlan a gyakorlatom” – nyilatkozta Hidvégi, aki a tesztversenyen Kardos Botonddal együtt olimpiai kvótát érő helyen végzett, de a szabályok szerint csak egyikük lehet majd ott a nyári játékokon.

Altorjai Sándor, a magyar csapat vezetője kérdésünkre elmondta: „Valóban voltak áramkimaradások, de ez a magyar versenyzők szereplését nem befolyásolta. A rendezésről csak annyit, hogy az utolsó pillanatban minden elkészült. A közlekedést dugók nehezítették, de ígérik, augusztusban jobb lesz a helyzet. Az olimpiai létesítmények építkezésit látva, finoman fogalmazva van még teendő.”