Sport

Kemény csaták a riói indulásért a Maty-éren

Kajak-kenu

A legsikeresebb magyar sportágban nem elég kvótát szerezni a riói olimpiára, az erős hazai mezőnyben ki kell harcolni az indulást is. Mától rendezik meg az első olimpiai válogatót Szegeden, ahol tíz számban eldőlhet, hogy ki várhatja kedvezőbb helyzetből a június közepén sorra kerülő második válogatót.

Három kiemelt számban, női kajak 200 és 500 méter egyesben, valamint a férfi kenu kettesben 1000 méteren a szegedi első két helyezett indul majd a jövő hét végi, duisburgi világkupán, s amennyiben a mostani győztes ott is megelőzi riválisát – függetlenül attól, hogy hányadik helyen végez –, bekerül a riói csapatba.

A magyar kajak-kenu válogatott eddig tizenöt kvótát szerzett az augusztusi olimpiára, a fennmaradó két férfi és egy női kajakos indulási jog begyűjtésére ugyancsak a jövő héten, Duisburgban, a vk-t megelőző szerda-csütörtöki pótkvalifikációs versenyen lesz lehetőség.     

A szerdán kezdődő első hazai válogatón mindenki ott lesz, aki számít, egyedül az olimpiai bajnok Kökény Roland hagyja ki a viadalt kisebb sérülés miatt. A szegedi Maty-éri pályára bárki ingyen bemehet, nem kell fizetniük belépőt a szurkolóknak, az M4 Sport csatorna pedig szerdától péntekig élőben közvetíti a verseny minden futamát. A döntők mindhárom napon 17 órakor kezdődnek.