Sport

Jövőre megújul a Hungaroring

Autósport. Gyulay hároméves fejlesztési tervei

A Hungaroringen minden kész arra, hogy a versenyzők ma elkezdjék a 29. Magyar Nagydíj szabadedzé­seit. A Forma–1-es világbajnokság mogyoródi futama előtt Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója nyilatkozott lapunknak.

gyulai
Gyulay Zsolt (Fotó: MH)

– Most is minden időben elkészült a Magyar Nagydíjra. Nagy baj már nem lehet?
– Bármikor lehet probléma. Ez egy öreg pálya, lassan harmincéves, és ezalatt alig nyúltak hozzá, nagyon ráférne a felújítás. A közelmúltban, a GT Open előtt csőtörés volt, szerencsére gyorsan el tudtuk hárítani a bajt.

– Tavaly azt mondta, az idén elkerülhetetlen a pálya újraaszfaltozása, ez mégsem történt meg.
– Elhiheti, nem rajtam múlott. A DTM év eleji tesztjén volt is emiatt bajunk. Szerencsére enyhe telünk volt, így még ezt a futamot meg tudjuk rendezni. A célegyenes különösen rossz állapotban van, ezért az ősszel, a szezon vége előtt el kell kezdeni felmaratni az aszfaltot, s remélem, jövőre új pálya várja már a versenyzőket.

– Mit kellene még felújítani?
– Mit nem? Hosszan sorolhatnám. Ez egy elavult, az 1980-as években kiépült infrastruktúrájú pálya. Tavaly elkészült az új egészségügyi központ. Az előző évben 78 millió forint nyeresége volt a Hungaroringnek, az idén az FIA a célegyenesben új, három méter magas törmelékfogó kerítés meghosszabbítását kérte. Ez ötvenmillió forintos költséget jelent. A maradékból nem lehet ugrálni. Komplex fejlesztési tervet adtunk be a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak, amely a 2015/2016/2017-es költségvetési évre elvileg be is van ütemezve. A három évre húszmilliárdos fejlesztést kaphatunk.

– Hogyan fogytak a jegyek?
– Az osztrák verseny nem tett jót, de a tavalyi nézőszám nyolcvanöt– kilencven százaléka meglesz. Sok magyar nézőt sikerült kicsábítani az Egyenesen a Hungaroringre elnevezésű akciónkkal.