Sport

Izgalmas hajrá vár Rióra a kezdésig

Olimpia. A gazdasági válság lelassította az építkezéseket a brazil nagyvárosban – Az olimpiai falu toronyházai már elkészültek

Nagy hajrára van szükségük a brazil rendezőknek, építőknek, hogy legalább a legszükségesebb létesítmények elkészüljenek a 141 nap múlva kezdődő olimpiára Rio de Janeiróban. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) vezetése Rióban járt, helyszíni tapasztalataikról Fábián Lászlót, a MOB igazgatóját, a magyar olimpiai csapat vezetőjét kérdeztük.

fabian-laszlo
Fábián László (Fotó: Csudai Sándor)

- Minden sportlétesítmény elkészülhet az olimpiáig?

- Az összes létesítményt ugyan nem néztük meg, de nagy hajrával a legfontosabbak elkészülhetnek. A központi uszodában például most építik az ötvenméteres bemelegítőmedencét, amely sátortetőt kap. A versenymedence már kész, amely körül mobil lelátókról tizenötezer szurkoló figyelheti az úszóversenyeket. Rióban is érződik a NOB Agenda 2020 reformprogramja, a brazilok is gazdaságos építkezésre törekedtek, több létesítményt az olimpia után vissza fognak bontani.

- Sikerült valamennyire megtisztítani a Rodrigo de Freitas-tó szennyezett vizét, amelyen a számunkra nagyon fontos kajak-kenu versenyeket rendezik majd?

- Ez egy hatalmas tó, amelynek szennyezett vizét nem lehet rövid időn belül tisztává tenni. Ezért senkinek sem ajánlom, hogy a célba érkezés után lelocsolja magát. A tesztversenyen a hínár is gondot jelentett, ezen a rendezők próbálnak javítani. Viszont a vízre tervezett hatezer férőhelyes lelátó nem épül meg, így viszont az oldalszél minden pályán hasonló lehet.

- Vasárnap több millióan tüntettek Brazíliában Dilma Rousseff elnök lemondását követelve. Milyen a belpolitikai helyzet Rióban?

- Mi tüntetőkkel nem találkoztunk, annál több rendőrrel, viszont a helyzet feszült. Amikor ott jártunk, éppen akkor tartoztatták le a korábbi elnököt, Lula da Silvát, akit pénzmosással, vagyoneltitkolással vádolnak. A Petrobras-botrány miatt nagy az elégedetlenség, de remélhetőleg az elkövetkező hónapokban megoldódik ez a korrupciós ügy, s béke lesz az olimpia alatt.

- Mire számíthatnak a sporto­lóink Rióban?

- Kicsit hasonló a helyzet, mint tizenkét éve az athéni olimpiai előtt volt. Az előkészületekben izgalmas hajrá várható. Forró hangulatú olimpiára számíthatunk, és remélem, szép magyar sikerekkel.