Sport

Imre Géza csodálatos vívása Moszkvában

Vívás. Eddig minden döntős napra jutott magyar érem a világbajnokságon

Jó az öreg a háznál! Míg a döntők első napján a húszéves Márton Anna védte meg bronzérmével a magyar kardvívók becsületét, addig a párbajtőrö­zőink közül a már veteránkorú, negyvenen túl lévő Imre Géza aranyérmes lett a moszkvai világbajnokságon.

Imre Géza 20150715
Vívó a levegőben. Így ünnepelték az aranyérmest társai (Fotó: MTI - EPA - Szergej Ilnyickij)

Férfi párbajtőrben a négy magyar közül Boczkó Gábor, Imre Géza és Rédli András sikerrel vette az első akadályt a 64-es főtáblán, Somfai Péter viszont kikapott, így befejezte szereplését. A második fordulóban aztán borult a papírforma, mert Imre 15-10-re nyert az esélyesebb, világbajnoki ezüstérmes dél-koreai Park Kjung Du ellen, míg Boczkó, kellemetlen meglepetésre, kikapott a világranglistán csak 102. dán Patrick Jörgensentől. Csomagolhatott Rédli is, aki 15-9-es vereséget szenvedett a világranglistán kilencedik francia Ronan Gustintől.

A nyolcaddöntőben aztán kiderült, hogy Imre Géza idegei acélból vannak, mert hiába vezetett ellene három tussal is Bohdan Nyikisin, egyenlített. Az utolsó percben 14–13-ra ismét az ukrán vezetett. Már csak nyolc másodperc volt hátra, amikor Imre megindult, a pást szélére szorította ellenfelét, az utolsó pillanatig kivárt, és 0,81 másodperccel a vívóidő lejárta előtt egyenlített. A ráadásban ő volt a kedvezményezett, de nem kivárásra vívott. Előbb egy együttes találat esett, majd Imre újra a pást végébe szorította Nyikisint, és megint megszúrta.

A hatalmas csata után az elődöntőbe kerülésért versenyzőnk a kínai Li Csennel csatázott, s héttusnyi különbséggel győzött. A döntőbe jutásért ismét ázsiai versenyzővel küzdött, a dél-koreai Jung Hszeung Hva volt az ellenfele. A Honvéd vívója szinte szárnyalt a páston, s 15-8-ra megnyerte az elődöntőt. Ellenfele a fináléban a dán Jörgensent 15-11-re legyőző francia Gauthier Grumier volt. Imrét a világranglista-vezető sem tudta megállítani, 14-14-es állás után ő vitte be a győztes találatot, s hosszú és sikeres pályafutása során először nyert vb-érmet egyéniben, mégpedig aranyat.

A női mezőnyben Szász Emese a 9., Antal Edina a 25., Budai Dorina a 41., Révész Julianna a 47. helyen végzett.

 

Imre Géza csodálatos vívása MoszkvábanVívás. Eddig minden döntős napra jutott magyar érem a világbajnokságon - Jó az ö...

Posted by Magyar Hírlap on 2015. július 15.