Sport

Harmadszor aranyérmes a magyar női csapat

Öttusa. Remek futásával Földházi Zsófia megközelítette egyéniben a dobogót a mexikóvárosi világbajnokságon – Kovács Sarolta betegen is a tíz között végzett

A gyomorfertőzések sem tudták annyira legyengíteni a Földházi Zsófia, Kovács Sarolta, Alekszejev Tamara összeállítású magyar csapatot, hogy ne védje meg a címét a mexikóvárosi öttusa-világbajnokság női hagyományos versenyében.

Öttusa 20180914
Ünneplés mexikói hangulatban: Földházi Zsófia (elöl), Kovács Sarolta és Alekszejev Tamara (középen) a dobogón a francia és a német csapattal (Fotó: UIPM)

A három döntőbe került magyar öttusázó közük 2016-os év egyéni világbajnoka, Kovács Sarolta kezdett a legjobban, a vívásban és úszásban második lett, lovaglásban pedig lova csak egy akadályt vert. Így a székesfehérvári versenyző a francia Európa-bajnok Marie Oteiza után öt másodperccel másodikként vághatott neki négy lövészettel megszakított 3200 méteres futásnak. A kombinált szám azonban jelentősen megváltoztatta a sorrendet, a gyomorpanaszokkal küzdő Kovács elfáradva hatodikként ért célba. Négy-négy helyezést javított a befejező tusában a másik két magyar versenyző, így Földházi a negyedik, Alekszejev a 14. lett. Meglepetésre a győzelmet a tizenkettedikként rajtoló, 32 éves fehérorosz Anasztaszija Prokopenko szerezte meg, aki két gyermek édesanyjaként ért a csúcsra. A második helyen a hatodikként startoló német Annika Schleu ért célba, a bronzérmet pedig Oteiza harcolta ki.

„Önmagáért beszél az, hogy sorozatban harmadszor világbajnokok tudtak lenni a lányok – nyilatkozta az MTI-nek Kállai Ákos szövetségi kapitány. – Alekszejev, aki korábban lázzal, hasmenéssel küzdött, a vívás közepére elfogyott, ezért nem tudta hozni azt a teljesítményt, amit ebben a számban szokott, ugyanakkor nagyot küzdött, a futásban előrelépett, és majdnem befért a döntős mezőny első harmadába. Kovács teljesítményét befolyásolta, hogy ő a döntő napjára betegedett meg. Ezt nap közben valamennyire tudták kezelni, a végén viszont olyan hasgörcse volt, hogy alig tudott futni. Ha ez a fertőzés nincs, egyéniben is magyar győzelem születhetett volna. Ki kell emelnem, Földházit, aki összeszedetten versenyzett, és a tavalyi ezüstje után most is harcban volt a dobogóért”.

A férfidöntőben – amely lapzártánk után fejeződött be – a vívás első fordulójában Demeter Bence a 12., Regős Gergely a 21. lett. w

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom