Sport

Harmadik aranyát nyerte Hosszú Katinka

Úszás. Ezüstérmes lett a rutinos Cseh László és kellemes meglepetésre az egri Lakatos Dávid is a Duna Arénában rendezett világkupa-versenyen

Folytatódott a Hosszú-show az úszó világkupa-verseny második napján is, a Duna Arénában. Olimpiai bajnokunk a viadalon a harmadik aranyérmét 400 m vegyesen nyerte, 100 m háton, majd a vegyesváltóban pedig harmadik lett.

Jakabos Zsuzsanna 20181006
Jakabos Zsuzsanna szinte szárnyakat kapott a közönség lelkes biztatásától. Kiváló teljesítménnyel szerezte meg a harmadik helyet  a 400 m vegyesen (Fotó: MTI - Kovács Tamás)

Először rendeznek úszó világkupa-versenyt Budapesten, ezért még meg kell szokni ennek a versenyfajtának a hullámzó színvonalát. Persze a hét úszásnemből álló sorozat egyik célja az, hogy a világ legjobbjainak részvételével rendezett viadalokkal az úszást népszerűsítse.

Ennek a célnak teljesen megfelelt a Duna Arénában rendezett verseny, hiszen megteltek a lelátók, s a szurkolók fantasztikus hangulatot teremtettek. Arra pedig még nem volt példa, hogy háromezren üljenek a lelátón már a délelőtti előfutamon, ami több nézőt jelentett, mint a dohai háromnapos verseny összes nézője. Ez a szokatlan hangulat feldobta a versenyzőket is, a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka – magánéleti válsága után – újra szárnyalt, mosolygott, s láthatóan élvezte a versenyzést.

Háromszoros olimpiai bajnokunk az idény elején még kerülte a nagy állóképességet igénylő 400 vegyest, most viszont, javuló formában, nagyon biztosan nyert. Jakabos Zsuzsanna pedig nagy hajrával harmadik lett. „Nem tudtam, hogy hányadik vagyok, de a közönség biztatása olyan erőt adott, hogy harmadikként érkeztem” – nyilatkozta Jakabos.

Szintén a szurkolók segítségéről beszélt a 19 éves Lakatos Dávid, az egriek tehetsége, aki kellemes meglepetésre ezüstérmes lett 1500 méteren. Az újabb magyar érmet Cseh László nyerte, aki visszatérve a vegyesúszásra, 200 méteren az ausztrál Mitchell Larkin mögött második lett, Verrasztó Dávid negyedikként ért célba. Ismét Hosszú Katinka következett, a 100 m hát döntőjében a frissebb rivális, az ausztrál Emily Seebohm nyert az amerikai Kathleen Baker előtt, míg versenyzőnk harmadikként ért célba. Az orosz Vlagyimir Morozov 100 m gyorson sorozatban negyedik győzelmét aratta, Németh Nándor egyéni csúccsal ötödik lett. Jakabos újabb nagy hajrájával, a magyar vegyesváltó bronzérmes helyezést ért el.