Sport

Gigi, az Öreg Hölgy rekorder lovagja

Tizenhét év, számos rekord és példátlan sikerek után hagyja el a Juventust Gianluigi Buffon

Ahogy azt korábban mi is megírtuk, Gianluigi Buffon, a Juventus labdarúgócsapatának legendás kapusa csütörtökön délelőtt sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az idény végén, 17 év szolgálat után elhagyja a Zebrákat. Összeállításunkban visszatekintünk a kiváló hálóőr eddigi pályafutására, különös tekintettel a torinói korszakára.

Középpályásból a világ legdrágább kapusává

A karrierjét a Parma utánpótláscsapataiban kezdő Buffon ifistaként még gyakran szerepelt a mezőnyben, főként középpályán, ám az 1990-es vb-n parádézó kameruni Thomas Nkono bravúrjait látva megtetszett neki a kapusposzt. Egyre többször állt be a gólvonal elé az edzéseken, lelkesedése mellett atletikussága és kiváló fizikai felépítése is alkalmassá tette a védésre.

buffon integet
Tizenhét szezon után búcsúzik a Juventustól. Fotó: Reuters

Rekord rekord hátán

Buffon szempontjából a 2015/16-os idény volt különösen kiemelkedő, ekkor tíz összecsapáson, 974 percen át maradt érintetlen a hálója, átadva ezzel Sebastiano Rossi korábbi góltalansági csúcsát a múltnak.

Ezen kívül is számos rekordot tart még. Egy kapus sem játszott annyi Serie-A találkozón, mint ő (639), a mezőnyjátékosok közül is csak Paolo Maldini előzi meg 647-tel. A Juventus történetében övé a legtöbb játékperc, lejátszott meccsek számában is csak Alessandro Del Piero veri. A Bajnokok Ligájában senki nem viselte több mérkőzésen a Zebrák mezét (115).

Összesen 655 hivatalos meccsen őrizte a Juve kapuját, 300 alkalommal hibátlanul védett

Kilenc bajnoki címével is csúcstartó, zsinórban hét elsősége ugyancsak rekord, utóbbin Lichtsteinerrel, Barzaglival, Marchisióval és Chiellinivel osztozik.

A válogatottban is több csúcsot tart. Ő viselte legtöbb meccsen a legendás azúrkék mezt, szám szerint 176-on, ami egyúttal egész Európában példátlan szám. A legtöbb kapott gól nélküli ütközetet is ő vívta a nemzeti együttesben, 77-et. A világbajnokságokon hat mérkőzésen képtelenek voltak a riválisok a kapujába találni, ezt senki más nem mondhatja el magáról, ahogy azt sem, hogy öt büntetőt hárított vb-ken.

Dicsérő szavak a futballvilág legnagyobbjaitól

Az évek során számos pályatársa is elismerően nyilatkozott Buffonról:

Zlatan Ibrahimovic: Buffon volt a legjobb kapus, aki ellen valaha játszottam. A Juventus edzésein támadóként már Cannavarón és Thuramon is nehezen tudtam átverekedni magam, ha mégis sikerült, akkor viszont szembe jött Buffon, az ő eszén meg szinte lehetetlen túljárni

Ronaldinho: A mi időnkben is számos kiváló kapus játszott, Buffont az emelte ki közülük, hogy folyamatosan hozni tudta a jó formáját. Mások időről-időre hullámvölgybe kerültek, ő viszont mindig magas szinten teljesített – Zlatan Ibrahimovic

Iker Casillas: Számomra ő a viszonyítási alap. Fiatalon arról álmodtam, hogy olyan legyek mint Buffon, így mindig nagy öröm, amikor ellene játszhatok.

Rio Ferdinand: Fantasztikusan szolgálta nemcsak a Juventust és az olasz válogatottat, de úgy általában a futballt is. Remek nagykövete a sportnak, egészen fiatal kora óta a világ legjobb kapusai között tartják számon.

Sergio Ramos: Igazi legenda, akit minden idők legjobb kapuvédői között fognak emlegetni. Példaképként szolgálhat mindenki számára és megmutatta, hogy a kor nem jelenthet akadályt