Sport
Felesleges fehérjék
Brit kutatások szerint a hétköznapi diéta is elegendő fehérjéhez juttat bennünket
A fehérjeporok és –italok piaca csaknem másfélszeresére nőtt az elmúlt néhány évben, brit dietetikusok szerint azonban a hétköznapi kiegyensúlyozott táplálkozás bőségesen elegendő fehérjebevitelt biztosít a szervezet számára, így az étrendkiegészítőkre valójában nincsen szükség. A Guardian által megkérdezett brit dietetikusok szerint azok, akik a fokozott fehérjebeviteltől izomnövekedést várnak, valójában csak egy ügyes reklámtrükk áldozatai, ugyanis az átlagos fehérjeszükségletet bőven fedezi a hétköznapi étkezés során elfogyasztott hal, hús, joghurt és tojás – sőt, Dr. Alison Tedstone, a brit közegészségügy dietetikusa szerint már így is jóval több fehérjét fogyasztunk, mint amennyit hasznosítani tud a szervezetünk. Tom Sanders, a londoni King’s College professzora ennél is keményebben fogalmaz: azt állítja, hogy a piacot meghódította a „fehérje-humbug”, amelynek a hátterében az áll, hogy a tejipar megpróbál kreatív módon – és busás haszonnal – megszabadulni a tejsavótól. Danny Commane a readingi egyetemről szintén egyetért kollégáival: mint mondja, elméletileg a fokozott fehérjebevitel elméletileg növelheti az izomtömeget, de miután az emberek többsége eleve túl sok fehérjét fogyaszt, a táplálékkiegészítők feleslegessé váltak. A szakértő egy brit evezőscsapat étrendjét felügyelte, és észrevételei szerint a sportolók nem teljesítettek jobban a fehérje hatására – mivel pedig a felesleges protein a vizelettel távozik a szervezetből. Hozzátette: azok, akik ilyesmit vásárolnak, a „vécén húzzák le a pénzüket”.