Sport

Európa legnagyobb kézilabdacsarnoka épül Budapesten

A húszezresre tervezett létesítmény adhat otthont a 2022-es magyar-szlovák rendezésű Európa-bajnokság döntőjének

Jelentős fejlesztésekre lesz szükség a 2022-es magyar-szlovák közös rendezésű Európa-bajnokság színvonalas lebonyolításához. A veszprémi arénát átépítik, Szegeden nyolcezer fős, Budapesten pedig húszezer fő befogadását lehetővé tévő csarnok épül, ez utóbbi Európa legnagyobb kézilabda-arénája lesz – jelentette be Kocsis Máté elnök a Magyar Kézilabda Szövetség csütörtök délutáni rendkívüli küldöttgyűlésén.

mksz elnökség lead
Marosi László és Pálinger Katalin alelnökök, a két új elnökségi tag, Kirsner Erika és Görbicz Anita, valamint Kocsis Máté, az MKSZ alelnöke a küldöttgyűlés után. Fotó: keziszovetseg.hu
„Szegeden 8000 fő befogadására alkalmas arénát kell építeni, szorosan együttműködve a klubbal, de megfelelve az EHF elvárásainak, amelyek lehetővé teszik a szabályos rendezést. A befogadóképesség növelése miatt át kell építeni a veszprémi arénát, ez óriási munka szoros határidőkkel. 2021 szeptember 1-jéig mindennel el kell készülnünk, hogy két próbatornát le tudjunk bonyolítani az Európa-bajnokság előtt. Ahhoz, hogy ezeket a határidőket tartani tudjuk, nem ártana az első vödör betonokat 2019 szeptember 1-jén leönteni” - idézte az elnök szavait a Nemzeti Sport.

Ezt követően Kocsis Máté beszélt a tervezett budapesti csarnokról is:

„Elfogadta a kormány azt a javaslatunkat, hogy Budapesten épüljön egy húszezer-huszonkét fő befogadására, illetve az Eb-döntő megrendezésére alkalmas megaaréna, amely a mai tudásunk szerint Európa legnagyobb kézilabda-arénája lesz.”

Az eseményen a küldöttek módosították a szervezet alapszabályát is, a döntés nyomán két fővel kibővült az elnökség, továbbá létrejött az operatív igazgatói tisztség.

Kocsis Máté elnök elmondta, hogy az operatív igazgatói posztra Novák András jelenlegi főtitkárt fogja javasolni az Elnökség számára, azzal, hogy jelenlegi feladatköreit megtartva látná el az operatív igazgatói pozíciót, a nagyobb nemzetközi feladatokkal járó főtitkári posztra pedig Horváth Gabriellát javasolja. Kocsis Máté elnök bejelentette azt is, hogy a 2022-es férfi Európa-bajnokság szervezésére létrejön egy, az MKSZ által tulajdonolt vállalkozás, amelynek vezetője Dr. Bíró Szabolcs lesz. Ezzel párhuzamosan az Európa-bajnokság infrastrukturális fejlesztésének felügyeletére a kormányzat kormánybiztost nevezhet ki, amelyre az MKSZ Bardóczy Gábort javasolta a kabinet részére.

Miután Bardóczy Gábor lemondott elnökségi tagságáról, összesen három új elnökségi tagot kellett választania a küldötteknek. A Jelölő Bizottság a három helyre három jelöltet nevezett meg a javaslatok alapján: Görbicz Anitát, Kirsner Erikát és Nagy Lászlót, őket a küldöttgyűlés egyhangú támogatással, ellenszavazat nélkül egyaránt megválasztotta – számolt be a szövetség hivatalos honlapja.