Sport

Dobogóra állhatott a férficsapatunk is

Vízilabda. Bravúros győzelme után az Európa-bajnok magyar női válogatott már elkezdheti a felkészülést a riói nyári olimpiára

A vártnál nehezebben védte meg címét a szerb férfiválogatott a belgrádi Európa-bajnokságon, amelyen női csapatunk győzelmével olimpiai kvótát szerzett, míg a görögök legyőzésével bronzérmes férficsapatunk az áprilisi trieszti olimpiai selejtezőn harcolhatja ki a riói részvételt.

Nagy Viktor 20160125
A magyar csapat legjobbja a kapus Nagy Viktor volt (Fotó: Reuters - Balogh László)

Ilyen még nem volt, s sokáig nem is lesz, hogy tizenhatezer néző legyen kíváncsi egy vízilabda-mérkőzésre. A sokszor üresen kongó hatalmas belgrádi Kombank Aréna a férfidöntőre, a Szerbia–Montenegró vízi ütközetre megtelt. Még a hazai szurkolók sem bánták, hogy az elődöntőben Montenegró legyőzte a magyar csapatot, mert így egy nagyon szoros, az utolsó percekig izgalmas mérkőzést láthattak, míg a korábbi szerb–magyar párharcokat Filipovicsék döntő fölénnyel nyerték.

Az elődöntő után a fináléban is remekül védekező montenegrói csapat majdnem elrontotta az ünnepelni érkező 15 ezer szerb szurkoló hangulatát, némi bírói segédlettel azonban a hazai csapat a 26. percben átvette a vezetést. Igaz úgy, hogy előtte egy montenegrói gólt érvénytelenítettek a játékvezetők. „Hét-hatnál egy szabályos gólunkat a bírók nem adták meg, s ezzel megfordították a mérkőzést” – bosszankodott Vladimir Gojkovics, a montenegrói válogatott szövetségi kapitánya.   A szerbek Eindhoven (2012) és Budapest (2014) után sorozatban harmadszor diadalmaskodtak a kontinensviadalon, összességében a hetedik aranyérmüket gyűjtötték be.

A két évvel ezelőtti második helyről egyet visszalépett ugyan a magyar férfiválogatott, amely a görög csapat legyőzésével bronzérmes lett, de Benedek Tibor szövetségi kapitány szerint jó úton halad. „Egyértelműen látszott, hogy mi akarjuk jobban a bronzérmet, és egy pillanatig sem hagytunk kétséget efelől” – nyilatkozott Benedek Tibor a bronzmérkőzés után. – Az egyetlen bánatunk, hogy nem játszhattunk döntőt ilyen nagy közönség előtt. Cserébe viszont kaptunk olyan erőt, ami bizonyítja, hogy jól dolgozunk, és jól végeztük a munkánkat, hiszen a rossz nyári szereplés után egy erős csapat tért vissza fél évvel később.”

Hogy ez a sokszor emlegetett jó út hová vezet, az majd kiderül a riói olimpián, ahová kijuthat a magyar válogatott. A belgrádi soroláson ugyanis csapatunk az Eb-8. oroszok mellett Kanadával, Franciaországgal, Romániával és Szlovákiával került azonos csoportba az olaszországi Triesztben április 3. és 10. közötti tornán, amelyen a négy legjobb nemzeti együttes jut riói kvótához. A két hatosból négy-négy csapat jut tovább, majd keresztbejátszanak egymással, azaz az egyik csoport első helyezettje a másik negyedik helyezettjével csap össze a negyeddöntőben az ötkarikás indulási jogért. A másodikok pedig a harmadik helyezettekkel találkoznak.

Nagy Viktort választották az Eb legjobb kapusának, a Szolnok világbajnok kapusa a görögök ellen 13-10-re megnyert bronzmérkőzés mellett többi Eb-meccsén is remekül teljesített. A torna legértékesebb játékosa a szerb Andrija Prlainovics lett, a gólkirályi címet pedig a 21 találatig jutó máltai Steven Camilleri érdemelte ki.


Férfiak, döntő: Szerbia–Montenegró 10–8 (1–3, 2–1, 3–2, 4–2). A 3. helyért: Magyarország–Görögország 13–10 (4–2, 4–2, 2–1, 3–5).
Nők, Európa-bajnok: Magyarország, 2. Hollandia. 3. Olaszország, 4. Spanyolország.


A gyors és látványos formajavulás jutalma aranyérem lett

2 perces interjú: Kisteleki Hanna, a magyar válogatott szélsője

– Milyen céllal utaztak Belgrádba?

– Szerettünk volna mindenképpen indulási jogot szerezni az olimpiára. Azért reménykedhettünk ebben, mert tudtuk, hogy milyen iszonyatosan kemény munkát végeztünk. Még most is alig hiszem el, hogy sikerült.

– Tíz nappal a döntő előtt a holland válogatott, finoman fogalmazva is nagyon elvert bennünket. Mi történt a döntőben, amelyet két góllal megnyertek?

– Minden meccsen egyre jobban játszottunk, a hollandok pedig már az elődöntőben is szenvedtek. Míg a mi formánk felfelé szárnyalt, az övék a döntőben lefelé haladt.

– Mennyire elégedett a saját teljesítményével?

– A statisztikák szerint 67 százalékkal lőttem a tornán, és ez jónak mondható. Persze nem elégszem meg ezzel, igyekszem még jobb lenni.

– A tavaly nyári világbajnokságon szinte ugyanez a magyar válogatott a kilencedik helyen végzett. Ennyit számított a kapitánycsere?

– Igen, nagyon sokat számított, hogy Merész András helyett Bíró Attila lett a szövetségi kapitány. Tavaly egy kicsit be volt fásulva a társaság, talán annak tudható be az a kilencedik hely.

– Mit várhatunk Rióban?

– Ahogy az előbb mondtam, még alig hiszem el, hogy mi lettünk az Európa-bajnokok. A győzelemmel sikerült kiharcolni az olimpiai szereplést, s ha így fejlődik a csapat, még jobban is játszhatunk Rióban. (BF)