Sport

Csúcsra ért Hölle Martin

Lovassport. Újhartyánról indulva, családi segítséggel Hollandián át jutott a dobogó tetejére az újonc versenyző a lipicai kettesfogathajtó-világbajnokságon

Ilyen még nem volt a lovassportban: húszévesen, újoncként nyert két aranyérmet Hölle Martin a lipicai kettesfogathajtó világbajnokságon. Az újhartyáni születésű hajtó célja, hogy két év múlva megvédje világbajnoki címét.

Hölle Martin 20170927
Jól idomított lovakkal nyert aranyérmet Hölle Martin (Fotó: MH)

Beszáguldott a fogathajtók nemzetközi élmezőnyébe – nem túlzás Hölle Martin esetében ezt kijelenteni, hiszen a pónifogatról csak tavaly váltott kettesfogatra. Kiemelkedő tehetségét bizonyítja, hogy tíz év alatt jutott fel a csúcsra, a világbajnoki dobogó tetejére.

„Az egész úgy kezdődött, hogy nagyapámnak, aki sváb származású, s tőle a Hölle név, mindig voltak lovai – mesélte a világbajnok. – Kisgyerekként nagyon odavoltam a lovakért, s ezért szüleimtől kaptam egy pónilovat. Tízévesen kezdtem el egyes pónifogattal versenyezni. Négy év múlva már indulhattam a felnőtt mezőnyben világbajnokságon, éppen Lipicán, ahol hetedik lettem. Akkor nem gondoltam, hogy hat év múlva a szlovén városban kettesfogattal leszek világbajnok.”

Ehhez persze kellett a Hölle család jelentős anyagi támogatása, s az is, hogy a fiatal hajtó évek óta Hollandiában, Claudio Fumagalli irányításával készül. „Négy éve látogattuk meg az akkor Hollandiában készülő vecsési fogathajtót, Dobrovitz Józsefet, s nagyon megtetszett a kinti, magas szintű lovaskultúra. Azóta tavasztól őszig Hollandiában készülök, s holland sportlovakkal versenyzem.”

És hogy mennyire jól idomított lovakkal, azt bizonyítja, hogy a hét végi világbajnokságon hét pont előnnyel nyerte meg Hölle Martin a díjhajtást, amely soha sem volt a magyar fogatok erőssége. Aztán a jól felkészített lovak a technikás akadályokkal nehezített maratonpályán is remekeltek. Az újonc hajtó és fogata teljesítményéről minden jelzőnél többet mond, hogy 9,95 ponttal előzte meg az ezüstérmes német Sebastian Warneckét, s a kilencszeres világbajnok Lázár Zoltán kizárása után az ötödik helyen végzett Lázár Vilmossal csapatban is elsők lettek. „Azt szokták mondani, hogy egyszer szerencsével is lehet világbajnokságot nyerni. Az egyetemi tanulmányaim mellett azért fogok még keményebben dolgozni, hogy két év múlva megvédjem a címemet” – mondta a Budapesti Corvinus Egyetem másodéves hallgatója.


Lemondásával tiltakozik Tóth Tamás szövetségi kapitány

Példátlan, hogy a két aranyéremmel zárult lipicai világbajnokság után lemondott tisztségéről Tóth Tamás, a magyar kettes- és négyesfogathajtó válogatott szövetségi kapitánya. A szakvezető így akar tiltakozni a nemzetközi versenyeken tapasztalt vitatható versenybírói döntések ellen. A magyar csapat tagját, Lázár Zoltán azért zárták ki a világbajnokságon, mert lova orrszíját nem megfelelő módon rögzítette. „Lázár Zoltán semmiféle olyan szabálytalanságot nem követett el, ahol egy versenyzővel szembeni legsúlyosabb szankciót, a kizárást kell alkalmazni. Tény, hogy a dekorációs céllal felkerült fülvédő rögzítve volt, de a rögzítés módja nem volt ellentétes a szabályt hozó szándékával, és a bírónak ezt véleményem szerint ismerni és mérlegelnie kellett volna. Ezt nem tette meg, ezért éremesélyes versenyzőnktől elvette annak lehetőségét, hogy tovább folytassa a versenyzést – írta Tóth Tamás. A szakember szerint „a rendszer hibás”, ezért nem tudja a magyar versenyzők érdekeit megfelelően képviselni. „Mivel a pozitív változás legkisebb esélyét sem látom, nincs más megoldás, mint hogy lemondjak” – fogalmazott.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom