Sport

Csapatunk célja a negyeddöntő

Kézilabda. Fortuna kegyes volt a magyar válogatotthoz, könnyű csoportba került a világbajnokság sorsolásán

Nem panaszkodhat a magyar férfi kézilabda-válogatott, mert Svédországgal, Katarral, Argentínával, Egyiptommal és Angolával került egy csoportba a januári német–dán közös rendezésű olimpiai kvalifikációs világbajnokság hétfői sorsolásán.

Az olimpiai indulás szempontjából fontos, hogy a magyar válogatott az esélyesebb szlovén csapat ellen kiharcolta a részvételt a jövő januári világbajnokságra, mert a győztes onnan kijut a 2020-as tokiói ötkarikás játékokra, a 2–7. helyezettek pedig részt vehetnek az olimpiai selejtezőn. Három éve együttesünk lemaradt a világbajnokságról, így nem is tudta kiharcolni a részvételt a riói játékokra. A német–dán közös rendezésű világbajnokságon a 24 válogatott négy hatos csoportban játszik. A nemzetközi szövetség (IHF) visszaállította a korábbi középdöntős rendszert, vagyis három csapat jut tovább a csoportokból, majd következik az ág másik csoportjából érkező továbbjutók elleni három mérkőzés, és a középdöntős csoportok első négy-négy helyezettje alkotja majd a legjobb nyolc mezőnyét. Az olimpiai selejtezőn való indulásért Lékaiéknak be kellene jutniuk a negyeddöntőbe.

„Nyilván nem kívánságműsor egy vb-sorsolás, de úgy vélem, nem lehetünk elégedetlenek, hiszen kiegyensúlyozott a C–D-ág, a csoportunkban pedig, úgy vélem, akár az első kettő között is végezhetünk – mondta el Marosi László, az MKSZ alelnöke. – Továbbjutásunk esetén a középdöntő első négy csapata közé kerülés a cél, hiszen ez azt jelentené, hogy a legjobb nyolc között végzünk, ami szinte olimpiai selejtezőt ér, mivel az első hét helyezett kivívja a kvalifikációs tornán való részvételt.”

A világbajnokság csoportbeosztása: A csoport (Berlin): Franciaország, Németország, Oroszország, Szerbia, Brazília, Korea; B csoport (München): Spanyolország, Horvátország, Macedónia, Izland, Bahrein, Japán; C csoport (Herning): Dánia, Norvégia, Ausztria, Tunézia, Chile, Szaúd-Arábia; D csoport (Koppenhága): Svédország, Magyarország, Katar, Argentína, Egyiptom, Angola. A csoportmérkőzésekre január 10. és 17., a középdöntőre 19. és 23. között kerül sor. Az elődöntőket január 25-én játsszák Hamburgban, a helyosztókat pedig január 26-án és 27-én rendezik Herningben.