Sport

Biztatóan kezdett Krizsán Xénia

Atlétikai Európa-bajnokság. Afrikában született hosszútávfutók a főszereplők Berlinben

Ha nem tudnánk, hogy Glasgow-ban Európa legjobb atlétái versenyeznek, főleg a futószámokban azt hihetnék, hogy Afrika-bajnokság zajlik a skót városban.

Például Lonah Chemtai Salpeter 10 000 méteren megszerezte Izrael első aranyérmét női atlétikában. Chemtai Kenyában született a kalenjin törzs tagjaként, négy éve él Izraelben, ahol férje, Dan Salpeter az edzője. Egyik legnagyobb riválisa honfitársa, a címvédő Yasemin Can volt, aki török színekben versenyzett. A győztes öt körrel a cél előtt körözte le Papp Krisztinát, aki végül a 13. lett.

A férfi 10 000 méteren egy arab futó nyert szomáliai, és etióp induló előtt, a végeredmény azonban „európai” lett: 1. Morhad Amdouni (Franciaország), 2. Bashir Abdi (Belgium), 3. Yemaneberhan Crippa (Olaszország). Színesedik tehát a mezőny atlétikában is.

A magyar futókra is ráférne egy kis erősítés, mert eddig csak nézői a döntőknek. Legjobb középtávfutónk, Kazi Tamás 1500 méter után 800-on is búcsúzott. A 110 m gátfutás elődöntőjében is csak egy magyarért szurkolhatunk – a negyedikként rangsorolt Baji Balázsért –, mert Szeles Bálint 14.07 mp-cel futamában utolsó előtti lett.

Elkezdték kétnapos csatájukat a hétpróbázók, Zsivoczky-Farkas Györgyi 13.91 másodperccel mutatkozott be 100 méter gáton, a két éve Eb-4. Krizsán Xénia 13.64-gyel idei legjobbját teljesítette, ezzel a 10. helyen áll a 32 fős mezőnyben. Magasugrásban Krizsán 179 centit teljesített, s egy helyezést javított, míg a 176-ot ugró Farkas a 16. helyen várhatta a folyatást. Az esti döntők lapzártánk után fejeződtek be.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom