Sport

Baji Balázs boldog, nem bosszankodik

Atlétika. A címvédő Pars Krisztián ma délután az aranyéremért küzd a kalapácsvetés döntőjében a zürichi Európa-bajnokságon

Az országos csúcsot futó Baji Balázs az ötödikről a negyedik helyre lépett előre 110 m gáton a zürichi atlétikai Európa-bajnokságon, miután a harmadikként célba érkező francia Dimitri Bascou-t a csütörtök esti döntő után kizárták. Márton Anita a hatodik legjobb eredménnyel jutott a súlylökés döntőjébe.

baji
A felvételen is jól látható, hogy Bascou (balra) kézzel megpróbálja akadályozni Baji Balázst (Fotó: MTI/AP/Martin Meissner)

A huszonhét fős magyar csapatból eddig az egyetlen kellemes meglepetést Baji Balázs okozta, aki kétszer is megjavította az országos csúcsot a 110 méteres gátfutásban az Európa-bajnokságon Zürichben. Thomhauser István tanítványa a döntőben Dimitri Bascou mellett, a hatos pályán futott. Francia riválisa nemcsak átfutott az ő sávjába, hanem a célba érkezéskor a kezével akadályozta is. A magyar csapatvezetés ezért óvni akart, de erre nem volt szükség, mert a zsűri kizárta a harmadik helyen végzett Bascou-t, így Baji az ötödikről a negyedikre lépett előre. A bronzérmet egy másik francia, a magyar futóval azonos idővel (13,29) célba érkező Pascal Martinot-Lagarde szerezte meg.

„Nagyon boldog vagyok, mert mind a három futásom jól sikerült az Európa-bajnokságon – mondta el a huszonöt éves Baji Balázs. – Az előfutamban egy századra megközelítettem az egyéni csúcsomat, az elődöntőben megjavítottam Kiss Dániel négyéves országos rekordját, amit a döntőben sikerült felülmúlnom. Fontos mérföldkő az Eb a pályafutásomban, mert sok-sok edzéssel sikerült bekerülnöm az európai élmezőnybe, s áttörni a 13,30 másodperces határt. Remélem, ha az idén még lesz alkalmam erős mezőnyben versenyezni, akkor tovább faraghatok a rekordból.”

Baji Balázs elmondta, úgy készült a döntőre, hogy élvezni akarta annak minden méterét, hiszen a célját, a nyolc közé kerülést már elérte. Tudta, hogy ha görcsösen fut, akkor a nagy akarásnak nyögés lesz a vége. „Annyira a futásra összpontosítottam, hogy Bascou átfutását nem is vettem észre. A célba érkezéskor viszont a kezével felém nyúlt, s lehet, hogy éppen az a századmásodperc hiányzott, hogy elérjem a dobogót. No, de nem bosszankodom, inkább örülök annak, hogy ilyen jól sikerült az Eb.”
Thomhauser István elmondta, hogy nem volt váratlan tanítványának csúcsjavítása, mert évek óta folyamatosan fejlődött, és biztos tagja lett az európai élmezőnynek. A következő feladat, hogy a világ legjobbjai közé kerüljön.

Még egy francia atlétát kizártak az Európa-bajnokságon, Mahiedine Mekhissi-Benabbad a 3000 m akadályfutás hajrájában akkora fölénnyel vezetett, hogy már a célegyenes elején elkezdett ünnepelni, levette a mezét és fogai közé fogva futott vele. Tettéért sárga lapos figyelmeztetést kapott, majd a spanyolok óvása után a zsűri kizárta őt, így honfitársáé, Yoann Kowalé lett az aranyérem.

Tegnap az Eb hűvös, esős időben folytatódott, s ez nem kedvezett a női súlylökőknek. Az idei fedett pályás világbajnokságon hatodik Márton Anita elsőre 17,09 métert ért el, másodikra 17,28 méterre javított, aztán még erre is rá tudott tenni, és 17,36-tal a hatodik helyen jutott be a vasárnapi fináléba. „Bosszantó volt, hogy éppen a kezdésre leszakadt az ég, mert tizennyolc métert dobtam a melegítéskor – nyilatkozta a távirati irodának Márton Anita. – A rossz idő meg is látszik az eredményeken, hiszen még 16,66 méterrel is be lehetett jutni a tizenkettes döntőbe.”

Nem indulhat a női magasugrás fináléjában Szabó Barbara, aki a selejtezőben 175 centimétert, a 180-at elsőre, az 185-öt másodikra ugrotta át. Az 189-en viszont mindhárom kísérlete érvénytelen volt. Mint később kiderült, az 185-tel bekerülhetett volna a döntőbe, amennyiben elsőre átugorja.

A női kalapácsvetés döntője – amelyben Orbán Éva indulhatott – lapzártánk után fejeződött be. A férfiak fináléja ma 15 órakor kezdődik (tv: Eurosport1), amelyben Pars Krisztián meg akarja védeni a címét. Ebben a világranglista-vezetőt a lengyel világbajnok, Pawel Fajdek akadályozhatja meg, párharcuk nagy csatát ígér.