Sport

A tao nem szűnik meg, legfeljebb átalakul

Sportpolitika. Szabó Tünde: Sikertörténet a látványsportok támogatása

Sokan dicsérik és élvezik jótékony hatását, de támadják is a vállalatok társasági adó sportcélú felajánlásait, ismertebb nevén a taót, amelynek alkalmazása 2017. június 30-án lejár. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár vezetésével már készítik az új, bővített változatát.

Szabó Tünde 20160213
Szabó Tünde (Fotó: Kormany.hu)

Kérdésünkre válaszolva, megerősítette Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára, hogy nagyban folyik a látványcsapatsportok támogatási rendszere, a tao értékelése, majd – a gyakorlati tapasztalatokat figyelembe véve – új konstrukciót dolgoznak ki. Az Európai Bizottsággal történő előzetes egyeztetés után, a szükséges jogszabály-módosításokat követően indítható a tao II.

Az államtitkár szerint a jelenlegi tao-támogatás a magyar sportfejlesztés egyik sikertörténete. Bevezetése óta a látványcsapatsportágakban 260 ezerről 350 ezerre emelkedett az igazolt versenyzők száma, s a növekedés elsősorban az utánpótláskorúaknál jelentős. Továbbá háromszáz új hazai sportingatlan épült, és csaknem ötszáz megújult. Emelkedett a sportszervezeteknél és az ágazatban dolgozó szakember száma. Mindez erősíti a társadalmi kapcsolatokat, az egészséges életmódot, és kedvező hatást gyakorol a munkaerőpiacra.

Ám a  jelenlegi támogatási rendszer csak 2017. június 30-ig él, s további fenntartását kezdeményezni kell az Európai Uniónál. A tao II. rendszerben fontos az utánpótlás további támogatása, az amatőr sport költségcsökkentése és elsősorban az új létesítmények fenntarthatóságának biztosítása.


Nem avatkoznak be a Hosszú-ügybe

Megkérdeztük, hogy miért nem sikerült másfél hónap alatt az úszó Hosszú Katinka ügyét megoldani, az állami sportvezetés miért nézi tétlenül ezt a hidegháborút? Szabó Tünde válaszában azt írja: „Ez ügyben a szövetség és Hosszú Katinka illetékes. Nem szerencsés, ha az állami vezetés beavatkozik egy civil sportszövetség és egy sportoló közötti nézeteltérésbe. Az állam ugyanakkor az úszás - mint kiemelt sportág - olimpiai felkészüléssel kapcsolatos valamennyi sportszakmai és infrastruktúra-fejlesztési igényét teljesíti, a nyugodt és minden igényt kielégítő felkészüléshez való anyagi feltételeket maradéktalanul biztosítja.”