Sport

A végén Lékaiék a döntetlennek is örülhettek az argentinok ellen

Kézilabda. Vasárnapi ellenfelünk, Angola csapata bátor játékkal hatalmas meglepetésre fordulatos mérkőzésen legyőzte a dúsgazdag katari válogatottat

Két meglepetéssel kezdődött csoportunkban a férfi-kézilabdavilágbajnokság: Angola 24–23-ra legyőzte Katar válogatottját, majd a magyar válogatott csak döntetlent játszott Argentína ellen Koppenhágában.

argentinok 20190112
Lékai Máté, a válogatott egyik vezéregyénisége nagy harcot vívott (Fotó: AFP - Liselotte Sabroe)

Alig kezdődött el a világbajnokság, máris a lebonyolítást bírálják. A spanyolok szerint a házigazdák, a németek és dánok rendhagyó módon, a nyitónapon játszották le első mérkőzésüket, így nekik nyolc, a többieknek viszont hét nap alatt kell az öt csoportmérkőzést lejátszani. Igaz, mindkét válogatott könnyedén nyert: a németek 30–19-re győztek az egyesített koreai csapat ellen – amelyben négy észak-koreai is szerepel –, a dánok pedig úgy verték 39–16-ra Chilét, hogy a szünetben 22–4-re vezettek.

Több szövetségi kapitány, köztük Kristján Andrésson, a svéd válogatott szakvezetője is azt kifogásolta, hogy egy fárasztó klubszezon közepén az érmeseknek három hét alatt tíz mérkőzést kell játszaniuk a vb-n. Az erőltetett menettel magyarázta Csoknyai István, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, hogy már az argentinok elleni első mérkőzésünkre benevezték a rutinos Nagy Lászlót, aki egyénileg készült a vb-re. „Hosszú a torna, jól kell sáfárkodnunk az erőnkkel és a cseréinkkel is”– mondta Csoknyai István.

Az első tíz percben úgy nézett ki, hogy a magyar válogatott simán legyőzheti a sérülések miatt tartalékos argentin együttest, azonban 5–0-ás vezetés után a dél-ameri­kaiak kihasználták védekezési hibáin­kat és két gólra felzárkóztak. Ba­logh és Lékai góljaival sikerült ugyan megtartani az előnyt, de már akkor látszott, hogy nagyon nehéz meccs lesz. Kulcsjátékosaink közül Bodó és Bánhidi alig-alig talált kapuba, a szélsőjátékunk pedig a nullával volt egyenlő, igaz, így is még hárommal vezettünk a szünetben (13–10).

Az argentinok azonban megérezték, hogy a magyar válogatott ellen most nincsenek más súlycsoportban, és a második félidőben egy 6–2-es sorozattal átvették a vezetést. Sőt, ha Mikler nem véd többször bravúrosan, akkor az argentinok el is húzhattak volna. Így a remekül játszó Balogh és feljavuló Bánhidi góljaival lépést tartottunk Simonetékkel. A hajrá krimi lett, az utolsó percben 25–25-nél az argentinok támadhatták a győzelemért, de Mikler védett. Az ellentámadásnál viszont szabálytalanság miatt Balogh eladta a labdát, így maradt a döntetlen.

„Nagyon jól kezdtünk, de a gyors argentin játékosok fordítani tudtak. Sajnos támadásban csak a tizenegy gólos Balogh Zsolt jeleskedett. A technikai hibáikat ki kell javítani” – nyilatkozta Csoknyai István.

Csoportunkban a leggyengébb válogatottnak tartott Angola nagyon izgalmas hajrá után 24–23-ra legyőzte az európai „zsoldosokkal” megerősített Katar válogatottját. A bátran és gyorsan játszó afrikaiak sokkal jobban kezdtek, a szünetben négy góllal vezettek. A közel-keleti együttes a második félidő elején előbb felzárkózott, majd egy 4–0-ás sorozattal egyenlített, a hajrában pedig – 1–0 után először – ismét vezetett. Az izgalmas végjátékban Angola egyenlített, majd az utolsó másodpercben lőtt góllal a győzelmet is megszerezte. Ez is jelezte, hogy nagyon nehéz mérkőzés vár a magyar csapatra vasárnap (18 óra, tv: M4) Angola ellen.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom