Sport

A jó rajt önbizalmat adhatna csapatunknak

Kézilabda. Az olimpiai bajnok dánok ellen kezd ma a magyar válogatott a horvátországi Eb-n

Ma a magyar férfiválogatott az olimpiai bajnok dánok ellen mutatkozik be (20.30, tv: M4 Sport) a kézilabda Eb-n, Varasdon. Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány szerint a győzelemhez százszázalékos teljesítmény nem lesz elég.

Ljubomir Vranjes 20180113
Ljubomir Vranjes, a magyar férfikézilabda-válogatott új szövetségi kapitánya optimista a horvátországi torna előtt. Ugyanakkor reálisan látja az esélyeket (Fotó: MTI - Illyés Tibor)

Marosi László, a Magyar Kézilabda-szövetség alelnöke szerint új időszámítás kezdődik a magyar kézilabdában, mert a férfiválogatott fele kicserélődött, s új szakvezetővel, a svéd Ljubomir Vranjessel készült az Európa-bajnokságra. Jó lenne, ha ez az új időszámítás az eredményekben is megmutatkozna, mert csapatunk eddig, ebben az európai sportágban nem tündökölt a kontinensbajnokságokon, az éppen húsz éve elért hatodik helyezés volt a legjobb eredménye.

Két éve együttesünk a 12. lett, s bizony még az is előfordulhat, hogy most még ezt sem sikerül megismételni. Pedig fontos lenne bekerülni a középdöntőbe, mert ez előnyt jelenthetne a világbajnoki selejtezőn.

Ljubomir Vranjes szerint ha az olimpiai bajnok dán és az Eb-ezüstérmes spanyol csapat a legjobbját nyújtja, akkor együttesünknek a százszázalékos teljesítmény is kevés lesz ellenük. Sőt, ha Lékaiék gyengébben játszanak, a csehektől is kikaphatnak. Viszont ha sikerülne ma este a bravúr, a dán csapat elleni győzelem önbizalmat adhatna megfiatalított csapatunknak.

Mikler Roland szerint előnyös lehet számukra, hogy tavaly háromszor is megmérkőztek a dán együttessel, a vb nyolcaddöntőjében nyertek (27–25), az Eb-selejtezőn itthon döntetlent értek le, idegenben 35–27-re kikaptak. „Tudjuk, kikkel állunk szemben, ki az ellenfél, de ők is csak emberek, úgyhogy igyekszünk megfogni őket − mondta Mikler az MTI-nek. – A pénteki edzésen igyekeztük pontosítani a játékunkat, és már kimondottan a dánok elleni taktikát gyakoroltuk.” Mikler veszprémi csapattársa, Ancsin Gábor úgy értékelt, gyorsan eltelt a felkészülési időszak, de hasznos volt, mivel az egész csapat nagyon jól dolgozott, úgyhogy készen áll az előtte álló feladatokra.

Csapatunk a D csoportban hétfőn Spanyolországgal, szerdán pedig Csehországgal találkozik. A csoportból az első három csapat jut a középdöntőbe.