Sport

Legkorábban szerdán hagyhatja el a kórházat Varga Barnabás

A magyar labdarúgó-válogatott középcsatára számára véget ért az Európa-bajnokság

A 68. percben Szoboszlai Dominik beadása után a skót kapus, Angus Gunn jobb kezével elöklözte a labdát, de bal könyökével eltalálta Varga arcát, aki ezt követően földre zuhant, és szinte mozdulatlanul, nagy fájdalmak közepette feküdt a gyepen. Varga Barnabást hosszas ápolás után végül nyakmerevítőben és hordágyon vitték le a pályáról.

Legkorábban szerdán hagyhatja el a kórházat Varga Barnabás
A magyar csatár, Varga Barnabás (19) súlyos sérülést szenvedett a Skócia–Magyarország mérkőzésen a Stuttgart Arénában június 23-án
Fotó: AFP/Lluis Gene

„Zavaros helyzet volt az ütközés, a videóbíró vizsgálta az esetet. Úgy tűnt, nincs eszméleténél, nagyon aggódtunk érte, mert az orvosok rendkívül lassan indultak a pályára, mintha nem lettek volna tisztában a sérülés veszélyével és súlyosságával. Eltört az arccsontja – idézte fel a meccset követő sajtótájékoztatón az esetet Marco Rossi szövetségi kapitány, aki szeme alá mutatva jelezte, hol szenvedte el a sérülést a Ferencváros futballistája. – Most már rendben van, ez a legfontosabb. Valószínűleg megműtik, a torna hátralévő részében már nem számíthatunk rá.”

A súlyos sérülésről dr. Pánics Gregely a FradiMédiának elmondta: „Varga az ütközéskor agyrázkódást szenvedett, az eszméletét is elvesztette. A mentőhöz érve már visszatért a tudata, ezt követően bevitték a stuttgarti klinikára, ahol a kivizsgálás után felállították a terápiás tervet, eszerint meg fogják műteni. Csatárunk többszörös arckoponyacsont-törést szenvedett, több kisebb és nagyobb csont is eltört az arcában, volt, amelyik el is mozdult. Az operáció után két napig bent tartják, ha minden jól alakul, szerdán engedik ki. Az esetet Julian Koch sérüléséhez tudom hasonlítani, őt is műteni kellett. Lovrencsics Gergőnél más volt a helyzet, bár az övé is koponyatrauma volt, műtétre nem került sor. Ami a német protokollt és az elsősegélynyújtást illeti, nem szeretném kommentálni, mivel nem ismerem részletesen, és nem én felelek érte. Annyit viszont elmondhatok, hogy volt lehetőségem meglátogatni Barnát a kórházban, és azt tapasztaltam, hogy szakértő kezekben van, és nagy odafigyelésben részesül” – mondta el a szakember.

A sérült játékos édesapja a Nemzeti Sportnak elmonda, hogy hétfőn 11 óra után sikeres műtétet hajtottak végre Varga Barnabáson.

A Csoboth Kevin 101. percben szerzett góljával Skócia ellen 1–0-ra megnyert stuttgarti mérkőzés lefújását követően a nemzeti együttes tagjai Varga 19-es mezével és szülőfalujára utaló Szentpéterfa feliratú sállal ünnepeltek a magyar szurkolók előtt.

Kapcsolódó írásaink