Sport

Magyarország kiharcolta a harmadik helyet az Eb A csoportjában + GALÉRIA

Elképesztően hajtós végjátékban, annak is az utolsó pillanataiban a magyar válogatott gólt szerzett, és ezzel megszerezte a harmadik helyet a csoportjában. A továbbjutáshoz azonban még egy kis szerencsére van szükség, hiszen a hat csoportharmadik közül négy jut a nyolcaddöntőbe. A hátralévő öt csoportból háromban reális esély mutatkozik rá, hogy a harmadik helyezett ne előzze meg a magyar csapatot.

Magyarország kiharcolta a harmadik helyet az Eb A csoportjában + GALÉRIA
A magyar csapat gólöröme a gólnál a Skócia–Magyarország mérkőzésen a Stuttgart Arénában, 2024. június 23-án
Fotó: AFP/Damien Meyer

Bár mindkét csapat sordöntő meccsre készült, a nagyobb nyomás abból a szempontból a magyarokon volt, hogy a győzelem kivívása mellett a gólkülönbségre is figyelniük kellett. Az első két fordulóban a svájciaktól és a házigazda németektől öt gólt kaptak, és mindössze egyet lőttek.

A szurkolók mindenesetre óriási lelkesedéssel buzdították a csapatot a csaknem 55 ezer néző befogadására alkalmas stuttgarti MHP Arénában, ahol az argentin Facundo Tello volt a játékvezető.

Az első félidő megismételt középkezdéssel és magyar próbálkozásokkal kezdődött. Az idő múlásával mindkét csapat érezhetően feszültebbé vált. A skótok szabálytalanságai nem, de Orbáné, Styles-é és Schäferé sárgát értek.

A legnagyobb helyzet a 41. percben alakult ki, amikor Szoboszlai szabadrúgására Willi Orbán az előre megbeszélt taktika szerint szinte észrevétlenül a kapu felé mozgott. Fejese pontatlan volt. A felső lécről kipattant.

A félidőben gól nem esett.

A folytatásba a skótok dinamikusabban kezdtek, legalábbis a megelőző 46 percben mutatott teljesítményükhöz képest. A 70. perc körül a mérkőzés félbeszakadt. Egy szabadrúgás után, a skót kapu előtt Varga Barnabás súlyos sérülést szenvedett, a földön maradt, és képtelen volt felállni. A csapat körbeállta, majd egy ponyvával takarták el.

Mind a magyar csapat tagjaiból, mind a szurkolókból komoly indulatokat váltott ki, hogy a szervezők ebben a helyzetben csődöt mondtak. Az egészségügyi személyzet cammogva indult el Varga felé a kézi hordággyal, majd nem vállalták, hogy lehozzák a sérült játékost. A guruló hordágyat kezelő csoport pedig egészen addig nem moccant meg, amíg végül Szoboszlai Dominik oda nem ment hozzájuk, és el nem kezdte húzni a hordágyat.

A meccs utolsó 20 percében mindkét csapat felpörgött, különösen a magyarok támadtak sokat. A centiken múló próbálkozások után a skótok is el-eljutottak a magyar kapuig. Végül a 101. percben Csoboth Kevinnek sikerült a hálóba juttatnia a labdát. Ezzel Magyarország játékban maradt.

A D és az E csoportban Ausztriának, Szlovákiának és Ukrajnának már most 3–3 pontja van, a C csoportban Szlovéniának 2, a B csoportban Albániának és Horvátországnak 1–1, a C csoportban Szerbiának szintén, akárcsak az F csoportban Georgiának és Csehországnak. Rajtunk kívül tehát egyedül a D csoportban Lengyelországnak volt, illetve van még 0 pontja.

A 24 csapatos rendszerben, amelyben hatból a négy legjobb harmadik kerül még a 16 közé, matematikai esélye tehát szinte még mindenkinek volt vasárnap este. A magyar válogatott viszont a –4-es gólkülönbségével minden tekintetben az utolsó helyen állt, és a csapatnak azzal a tudattal kellett pályára lépnie, hogy egy fényes győzelem esetén is valójában a többi mérkőzés alakulásától függ a sorsuk. A két válogatott kezdőcsapata így nézett ki:

Magyarország
Gulácsi – Botka, Orbán, Dárdai – Bolla, Styles, Schäfer, Kerkez – Sallai, Szoboszlai – Varga

Skócia
Gunn – Ralston, Hendry, Hanley, McKenna, Robertson – McGinn, Gilmour, McGregor, McTominay – Adams

Magyar szurkolók a Skócia-Magyarország labdarúgó-Európa-bajnokság A csoportjának Skócia-Magyarország mérkőzése előtt a Stuttgart Arénában 2024. június 23-án
Magyar szurkolók a labdarúgó-Európa-bajnokság A csoportjának Skócia-Magyarország mérkőzése előtt a Stuttgart Arénában, 2024. június 23-án
Fotó: AFP/Miguel Medina

3. forduló:
MAGYARORSZÁG–Skócia 1–0 (0–0)
Svájc–Németország 1–1 (1–0)

A végeredmény:
1. Németország 3 2 1 – 8–2 7 pont – továbbjutott
2. Svájc 3 1 2 – 5–3 5 – továbbjutott
3. MAGYARORSZÁG 3 1 – 2 2–5 3
4. Skócia 3 – 1 2 2–7 1 – kiesett

Kapcsolódó írásaink