Sport

Frankfurtban is ünnepelnének a németek

Vasárnap befejeződnek az A csoport küzdelmei a németországi labdarúgó Európa-bajnokságon. A harmadik fordulóban a már továbbjutott Németország a svájci csapattal mérkőzik Frankfurtban, míg a nulla pontos magyar válogatott ellenfele az egy pontos skót együttes lesz Stuttgartban.

Frankfurtban is ünnepelnének a németek
A német válogatott szurkolói újabb győzelmre számítanak
Fotó: AFP/Anadolu/Steve Black

Az Európa-bajnokság tizedik napján délutáni „szabadságot” kapnak a szurkolók, mert csak két mérkőzést rendeznek, mindkettőt 21 órától. Miután a németek 5–1-re verték Skóciát Münchenben, majd 2–0-ra nyertek a magyar csapat ellen Stuttgartban, így már biztosan nyolcaddöntősök. Vasárnap Svájccal mérkőznek, amely a magyarok 3–1-es legyőzése után kisebb meglepetésre csupán 1–1-es döntetlent játszott Skóciával.

A svájciaknak győzniük kell a csoportelsőséghez, de vereség, és skót siker esetén a harmadik helyre csúszhatnak. A házigazdáknak a döntetlen is elegendő, hogy megőrizzék vezető helyüket a négyesben.
Németország újraegyesülése, vagyis 1990 októbere óta kilenc alkalommal találkoztak egymással: öt német siker és három döntetlen mellett csak egyszer győztek a svájciak. Legutóbb 2020-ban a Nemzetek Ligájában játszottak egymás ellen, szeptemberben Bázelben 1–1-es, októberben Kölnben 3–3-as döntetlenre végeztek.
„Fontos az első hely. Minden meccsünket meg akarjuk nyerni” - mondta Julian Nagelsmann a német válogatott szövetségi kapitánya. Meglátása szerint fontos, hogy az eddigi kezdőcsapatuk tagjai közül minél többen legyenek a pályán vasárnap is, hogy ritmusban maradjanak.
A 124-szeres svájci válogatott Xherdan Shaqiri szerint, jól tudják, hogy olyan csapattal állnak szemben, amely más kaliberű, mint eddigi ellenfeleik. Ráadásul házigazdaként eufóriában futballoznak és kiváló támadásokra képesek, ők viszont magabiztosan lépnek pályára és meg akarják zavarni a németeket.

Az A csoport állása:
1. Németország 2 2 - - 7–1 6 pont - továbbjutott
2. Svájc 2 1 1 - 4–2 4
3. Skócia 2 - 1 1 2–6 1
4. Magyarország 2 - - 2 1–5 0

Kapcsolódó írásaink