Sport

Magyar segítséggel svájci győzelem az Európa-bajnokságon

Papírforma eredménnyel kezdődött a németországi labdarúgó Európa-bajnokság az A csoportban, a házigazda német válogatott 5–1-re kiütötte a skótokat. A másik párharcban gyenge első félidei teljesítménye miatt a magyar labdarúgó-válogatott 3-1-es vereséget szenved Svájctól Kölnben.

Magyar segítséggel svájci győzelem az Európa-bajnokságon
Varga Barnabás (középen) fejelte a magyar csapat szépítő gólját
Fotó: AFP/Kirill Kudryavtsev

Legalább ötezer magyar szurkoló vonult kora délután szervezett keretek között a 15 órakor kezdődő Magyarország–Svájc Európa-bajnoki csoportmérkőzés helyszínére, a kölni RheinEnergie Stadionba.

A drukkerek az arénától nagyjából két kilométernyi távolságban lévő téren gyülekeztek, majd rendőrségi kísérettel sétáltak el a találkozónak otthont adó létesítményhez.
A rendőrség néhány alkalommal felszólította a csoportot arra, hogy pirotechnikai eszközöket ne használjanak, miközben az indulásig egyfolytában érkeztek a drukkerek a menet végéhez. A többezer fős tömeg nagyjából 12.30-kor indult el a stadion irányába, ahova közben megérkeztek a főszereplők, így a magyar és a svájci válogatott tagjai is.
A stadionban kiderült, hogy Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitány a tapasztalatot és a stabilitást szem előtt tartva Szalai Attilának és Fiola Attilának szavazott bizalmat a Svájc elleni Európa-bajnoki rajton.

A Bundesligában szereplő Gulácsi Péter áll majd a kapuban. Előtte, a várakozásoknak megfelelően, Lang Ádám és Willi Orbán tagja a védelemnek, amelynek bal oldalán az a Szalai Attila játszhat, aki jószerivel az egész idényben alig szerepelt klubjaiban, a Hoffenheimben és a Freiburgban, azaz személyében a tapasztalatot és az összeszokottságot részesítette előnyben Rossi.

Szintén némi meglepetést jelent a kulcscsonttöréséből felépült Fiola Attila kezdőbe nevezése a jobb oldalon, amit elsősorban az indokolt, hogy védekezésben jobb, mint a támadó felfogású és az Izrael elleni Eb-főpróbán remekül futballozó Bolla Bendegúz. A másik szélen Kerkez Milos segíti majd a támadásokat, míg a középpályán Nagy Ádámnak és Schäfer Andrásnak kell majd szűrnie az ellenfél akcióit.
A támadó triót szokás szerint a csapatkapitány Szoboszlai Dominik mellett Sallai Roland és a kétszeres magyar gólkirály középcsatár, Varga Barnabás alkotja majd.
A svájciaknál a legfőbb kérdés az volt, hogy Breel Embolo játékra alkalmas állapotban van-e, az AS Monaco csatára a cserepadon kezdi a találkozót.

A mérkőzés előtt Marco Rossi elárulta: „Izgatottak vagyunk, de felkészültünk a mérkőzésre. Mivel a svájciak támadásban is erősek, ezért került a kezdőbe Fiola, aki a védekezés mellett a támadásokat is segítheti.”

Szükség is volt a védelem megerősítésére, mert a svájciak azonnal rohamozni kezdtek, már a második perben gólhelyzetbe kerültek, de a partjelző „mentett”. Csapatunk első veszélyes támadását a 10. percben vezette, Fiala elfutott jobb szélen, beadását Sallai a kapu fölé lőtte.

A 12. percben Akanji remek indítását Duah tíz méterről a jobb sarokba bombázta. A partjelző lest jelezett, de a visszajátszásból kiderült, hogy a gól érvényes, így megszerezte a vezetést Svájc (0–1).

Sőt a 18. percben újabb védelmi hiba miatt – Kerkez passzolt rosszul Szalaihoz – Vargas megduplázhatta volna a vezetést, azonban Gulács bravúrosan védett.

Szerencsére a svájciak visszavettek az iramból, így félóra után Szoboszlai szögletet is rúghatott, sőt a 37. percben harminc méterről elvégzett szabadrúgását Orbán kapura is fejelte, a kapus Sommer elé. És amikor azt hittük, hogy egy góllal megússzuk az első félidőt, újabb védelmi hibából a Bologna játékosa, Aebischer húsz méterről hatalmas gólt lőtt (0–2).

Sajnos, Svájc teljesen megérdemelten vezetett, a magyar válogatott védelme egy átjáróhoz hasonlított, támadó játéka pedig gyér és gyenge volt.

A második félidő elején sem változott a játék képe, a svájciak sokkal veszélyesebben támadtak. A ghánai születésű Duah majdnem megszerezte második válogatott mérkőzésén a második gólját, Xhaka bal oldali beadást tízről a bal alsóba lőtte, de Gulácsi védett.

Az első magyar gólhelyzetet a 64. perben láthattuk, Sallai balról élesen a kapu elé lőtt, Varga Barnabás fél méterrel a jobb felső sarok fölé fejelt. Két perc múlva viszont már a Ferencváros csatára pontosabban célzott, Szoboszlai beadását közelről a svájci kapus mellett a bal alsó sarokba fejelte (1-2).

A gól nemcsak a magyar szurkolók hangos biztatását hozta meg, hanem a játékosok reményét is. Kerkez Milost Ádám Martin, Szalai Attilát Dárdai Márton váltotta hajrára.

Sallaiék egymás után vezették a támadásokat, azonban a beadásokat a svájci védők kifejelték, sőt kontrából veszélyeztettek is. Aztán jött az újabb magyar „segítség”, a 91. percben Fiola hibáját Reider még nem tudta kihasználni, de a 97-ben Orbán Embolo elé fejelt, aki kapura tört, s Gulácsi fölött a jobb sarokba emelt (1-3).

Svájc hatvanadik percig uralta a játékot, utána azonban csapatunk többet támadott, Varga gólja visszahozta a reményt. Azonban egy újabb védelmi hiba után Embolo bebiztosította a svájciak megérdemelt győzelmét.

A csoport 1. forduló A csoport, 1. forduló:
Svájc-Magyarország 3-1 (2-0), Köln, RheinEnergie Stadion, 41 676 néző, v.: Slavko Vincic (szlovén),gólszerzők: Duah (12.), Aebischer (45.), Embolo (93.), illetve Varga (66.), sárga lap: Widmer (5.), Freuler (59.), illetve Szalai (69.), Fiola (88.)
Svájc: Sommer - Schär, Akanji, Rodriguez - Widmer (Stergiou, 68.), Freuler (Sierro, 86.), Xhaka, Ndoye (Rieder, 86.) - Aebischer, Vargas (Embolo, 74.) - Duah (Amdouni, 68.)
Magyarország: Gulácsi - Lang (Bolla, a szünetben), Orbán, Szalai (Dárdai, 79.) - Fiola, Nagy Á. (Kleinheisler, 67.), Schäfer, Kerkez (Ádám, 79.) - Sallai, Szoboszlai - Varga B.
pénteken játszották:
Németország-Skócia 5-1 (3-0)

Az állás:
1. Németország 1 1 - - 5-1 3 pont
2. Svájc 1 1 - - 3-1 3
3. MAGYARORSZÁG 1 - - 1 1-3 0

4. Skócia 1 - - 1 1-5 0


Kapcsolódó írásaink