Sport

Ronaldóék törökveréssel harcolhatják ki a továbbjutást

A csehek elleni nehezen kiharcolt győzelem után a portugálok a szintén három pontos törökkel mérkőznek szombaton a németországi labdarúgó Európa-bajnokságon, Dortmundban, ahol a mérkőzés győztese biztosítja helyét a nyolcaddöntőben.

Ronaldóék törökveréssel harcolhatják ki a továbbjutást
Cristiano Ronaldonak az első meccsen nem sikerült gólt lőni
Fotó: AFP/Christophe Simon

A portugál válogatott a torna egyik esélyeseként érkezett Németországba, az első fordulóban azonban nem ennek megfelelően játszott. Critiano Ronaldóék ugyan nagy mezőnyfölényben voltak végig a csehek ellen, de támadásaikba rengeteg hiba és pontatlanság csúszott, s a 2–1-es győzelmet csak a ráadásban tudták kiharcolni.

A törökök szintén nagyon megszenvedtek a nyitókörben, melyben Grúzia számtalan helyzetet ki tudott alakítani ellenük és a 3–1-es végeredmény – amely a ráadásban üres kapus góllal alakult ki – nem tükrözi híven a meccs képét.

A két együttes szombati összecsapásán a portugálok az esélyesek, ugyanakkor a csapat tagjai óvatosan fogalmaztak várakozásaikról. „Törökországnak jobb játékosai vannak, mint Csehországnak és nekik biztosan más lesz a hozzáállásuk a meccshez, mint amilyen a cseheké volt. Azt gondolom, hogy ez számunkra kedvezőbb lehet, mert ők nem fognak olyan mélyen védekezni” – vélekedett Diogo Jota, a portugálok támadója.

A csoport másik meccsén Hamburgban a két pont nélküli együttes összecsapása is izgalmasnak ígérkezik. A cseh és a története első nagy tornáján szereplő grúz csapat is azért küzd majd, hogy megőrizze esélyét a továbbjutásra, amihez mindkét gárdának szüksége lenne a három pontra.

Az E csoportban amennyiben a román labdarúgó-válogatott – amely 3–0-ra nyert az ukránok ellen – ha szombaton legyőzi a belga csapatot bejut a nyolcaddöntőbe. A belgák a szlovákoktól elszenvedett, meglepő 1–0-s vereséggel rajtoltak, így amennyiben nem szeretnék, hogy a 2022-es katari vb után ismét a csoportkör jelentse számukra a végállomást, gyakorlatilag kötelező a javítás.

A két együttes eddigi 12 egymás elleni összecsapásán – melyből csak kettő volt tétmérkőzés – mindkét fél öt-öt győzelmet aratott. Legutóbb meglehetősen régen, 2012 novemberében, egy bukaresti felkészülési találkozón csaptak össze, akkor 2–1-re a házigazdák nyertek. Mivel az ukránok 2–1-re legyőzték a szlovákokat pénteken, így ha a belgák nyernek, mind a négy csapatnak három-három pontja lesz az utolsó forduló előtt.

Az Európa-bajnokság szombati programja

F csoport, 2. forduló: Grúzia–Csehország, Hamburg 15.00

Törökország–Portugália, Dortmund 18.00

E csoport, 2. forduló: Belgium–Románia, Köln 21.00

Kapcsolódó írásaink