Sport

Vezettek a csehek, de a végén mégis a portugálok örülhettek

Pepe korrekorder, CR7 pedig válogatottsági és Eb-rekorder lett és persze helyzeteket is kialakított

A portugálok hajrában szerzett góllal 2–1-re legyőzték a cseheket kedden a németországi labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjában. A meccsen a luzitánok szinte végig támadtak, lényegesen többet birtokolták a játékszert, mégis a csehek szereztek vezetést, akik aztán hiába küzdöttek nagyot, mégsem tudtak egy pontot sem megmenteni a rendkívül rutinos Ronaldóék ellen.

Vezettek a csehek, de a végén mégis a portugálok örülhettek
Portugália támadója, Cristiano Ronaldo (k. kapura veszélyes fejese a UEFA Euro 2024 F-csoportjának 2–1-re végződött Portugália–Csehország mérkőzésén
Fotó: AFP/John Macdougall

Gyakorlatilag végigtámadta az esős első félidőt a portugál válogatott, amely ezzel együtt nem tudott nagy helyzeteket kialakítani. A cseheknél keveset volt ugyan a labda, de szervezetten védekeztek és nem hibáztak a kapujuk előtt. Amikor viszont feljebb tudtak lépni, kiderült, hogy nem igazán sikerül nekik támadást végigvinni a pályán, mert pontatlanul passzoltak. A portugálok időnként azzal nehezítették meg a saját helyzetüket, hogy teljesen beszorították a cseheket, így nem találtak üres területeket. Hiába futballoztak nagy mezőnyfölényben és töltöttek sok időt a csehek tizenhatosa környékén, Stanek kapusnak nem sok dolga akadt.

A szünet után negyed óráig nem történt érdemi változás, továbbra is zuhogott az eső, a portugálok pedig meddő fölényben voltak ellenfelük kapujának előterében. Aztán két csere után a csehek az első helyzetükből vezetést szereztek egy szép távoli lövéssel, pár perccel később pedig öngóllal egyenlítettek a portugálok. A csehek nem adták fel a biztos védekezést, de már többet támadtak. A portugáloktól a hajrában Diogo Jota közelről a kapuba fejelt, miután Ronaldo fejese után a labda a kapufáról kipattant, de utóbbi lesen állt, így a gól nem volt érvényes. A győzelem ennek ellenére összejött nekik, mert a ráadásban Francisco Conceicao közelről érvényes találatot szerzett.

A gólok története:

62. perc: bal oldali beadásnál tisztáztak a portugálok, de aztán jobbról került a labda Provod elé, aki kapásból, 22 méterről tekert a kapu jobb oldalába (0–1).
69. perc: egy ívelés után Nuno Mendes fejelte le középre a labdát, melyet a cseh kapus csapattársa, Hranac lábára ütött, onnan pedig a kapuba pattant (1–1).
92. perc: Neto passzolta középre a labdát, a védők nem tudtak felszabadítani, a két perccel korábban beállt Francisco Conceicao pedig közelről a kapuba lőtt (2–1).

Portugália–Csehország 2–1 (0–0)
Lipcse, v.: Guida (olasz)
gólszerzők: Hranac (69., öngól), Francisco Conceicao (92.), illetve Provod (62.)
sárga lap: Rafael Leao (39.), Francisco Conceiao (93.), illetve Schick (57.)

Portugália: Diogo Costa – Dalot (Gonzalo Inácio, 63.), Pepe, Rúben Dias – Joao Cancelo (Nélson Semedo, 90.), Bernardo Silva, Bruno Fernandes, Vitinha (Francisco Conceicao, 90.), Nuno Mendes (Pedro Neto, 90.)- Ronaldo, Rafael Leao (Diogo Jota, 63.)

Csehország: Stanek – Holes (Chory, 93.), Hranác, Krejcí – Coufal, Sulc (Sevcik, 79.), Soucek, Provod (Barák, 79.) Doudera – Kuchta (Lingr, 60.), Schick (Chytil, 60.)

1. forduló, F csoport:
Törökország–Georgia 3–1 (1–1)
Portugália–Csehország 2–1 (0–0)

Az állás:
1. Törökország 1 1 – – 3–1 3 pont
2. Portugália 1 1 – – 2–1 3
3. Csehország 1 – – 1 1–2 0
4. Georgia 1 – – 1 1–3 0

A további program:
2. forduló, szombat:
Georgia–Csehország, Hamburg 15.00
Törökország–Portugália, Dortmund 18.00
3. forduló (június 26., szerda):
Georgia–Portugália, Gelsenkirchen 21.00
Csehország–Törökország, Hamburg 21.00

Kapcsolódó írásaink