Sport

Egy-egy arany és bronz 200 méteren

Rendessy Eszter K–1 1000 méteren lett második

A magyar versenyzők egy-egy arany- és bronzérmet gyűjtöttek pénteken 200 méteren a szegedi gyorsasági, para kajak-kenu és SUP Európa-bajnokságon.

Egy-egy arany és bronz 200 méteren
Szántói-Szabó Tamás és Vajda Bence a férfi kajak kettesek 1000 méteres versenyének döntőjében a szegedi kajak-kenu Európa-bajnokságon 2024. június 14-én
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ezen a versenynapon kizárólag olyan számokban rendeztek, rendeznek döntőt, amelyek nem szerepelnek az olimpiai programban.

Az első finálé máris magyar éremeséllyel kecsegtetett, Vajda Bence és Szántói-Szabó Tamás ugyanis tavaly világbajnoki ezüstérmet szerzett K–2 1000 méteren és csütörtöki előfutam-győzelme után most is az esélyesek közé tartozott. A legjobban a magyarok mellől induló norvégok kezdtek, de aztán az Atomerőmű SE és a Vasas kajakosa felzárkózott és az 500 méteres ellenőrzőpontnál már ők haladtak át elsőként. A táv második felében Vajdáék növelték előnyüket, a hajrára azonban felzárkóztak melléjük az olaszok, Samuele Burgo és Andrea Schera, akik nagyszerűen finiseltek, és végül övék lett az aranyérem. A magyarok a 2023-as vb-ezüst után az Eb-n is másodikak lettek.

A kenusok hasonló távú versenyében Kollár Kristóf és Fejes Dániel erősen kezdett és fél kilométernél az olaszok és a németek mögött a harmadik helyen lapátolt. A hajrához is ebben a pozícióban érkeztek, de az utolsó kétszázon megérkeztek melléjük a moldávok, akik jobban bírták a végét, az elfáradó magyarok pedig végül lemaradtak a dobogóról, ötödikként zártak.

A következő fináléban, női K–1 1000 méteren az UTE 21 éves Európa-bajnok kajakosa, Rendessy Eszter kezdetben a semleges színekben versenyző orosz Julija Babasinszkajával és a lengyel Justyna Iskrzyckával harcolt a dobogós helyezésekért. Hármasuk hamar kivált a mezőnyből, Iskrzycka azonban később ellépett, s nem volt kérdéses, hogy ő nyeri a versenyt. Mögötte Rendessy és az időközben felzárkózó cseh és svéd kajakos csatázott az ezüstért, s ebből a csatából végül a közönség által űzött-hajtott magyar versenyző került ki győztesen, megduplázva a hazai második helyek számát a gyorsasági versenyekben.

Bragato Giada, a Tiszaújváros 24 éves kenusa az elmúlt években leginkább párosban versenyzett, Európa-bajnoki címet és vb-bronzot is szerzett, de ezúttal 500 egyesben szállt vízre, s ebben a számban is éremszerzésre törekedett. Hatalmas lendülettel indult neki a távnak, amit végig bírt is, igaz, a semlegesként versenyző, fehérorosz Aljona Nazdrova még nála is gyorsabb volt. A befutó szorosan alakult, de Bragato visszaverte a spanyol Maria Corbera támadását és újabb ezüstöt szerzett a házigazdáknak.

Férfi K–1 500 méteren Varga Ádám címvédőként szállt vízre, s ennek megfelelően is versenyzett. Bár a norvég Gunnar Eide kilőtt a rajtból, Varga hamar reagált és száz méter után átvette a vezetést, s innentől gyakorlatilag már csak a hátát nézhette a mezőny. A KSI 1000 méteren olimpiai ezüstérmes kajakosa a célig folyamatosan növelte az előnyét és végül mintegy hajóhossznyi előnnyel diadalmaskodott.

Ezen a versenynapon kizárólag olyan számokban rendeztek döntőt, amelyek nem szerepelnek az olimpiai programban, a finálés program második felében három 200-as versenyt szurkolhattak végig a nézők.

Az UTE párosban világ- és Európa-bajnok kajakosa, Lucz Anna nagyszerűen rajtolt egyesben, ami a sprinttávon már fél siker, s a második száz méteren is tudta tartani a saját maga által diktált tempót. A 25 éves versenyző egyesben az első sikerét aratta a kontinensbajnokságon, s egyben a hazai csapat második aranyát szerezte a gyorsasági versenyeken.

C-1 200 méteren Korisánszky Dávid, az MTK rutinos, vb-ezüstérmes kenusa nem tudott beleszólni a dobogós helyek sorsába, hetedik lett, de a nap utolsó döntőjében ismét magyar éremszerzést láthatott a közönség.

Ebben a fináléban a fiatal Kurucz Levente, Opavszky Márk duó képviselte a magyar színeket. A kettős – amelynek tagjai a Plastex Kanizsa KKK-ban, illetve az MTK-ban sportolnak – délelőtt a középfutam megnyerésével hangolt a döntőre, amelyben megint nagyon jól teljesített. Ugyan a győzelemre nem volt esélye, de a szoros befutó után a portugálok és a lengyelek mögött az ő nevük jelent meg a harmadik helyen.
A hazai csapat összesen két első, három második és egy harmadik helyet gyűjtött a gyorsasági versenyek első döntős napján.

A további program:
szombat:
para döntők 9.30
200, 500 és 1000 méteres döntők 11.00 és 16.00
SUP felfújható deszkás és technikai döntők 13.00 és 15.00
vasárnap:
para döntők 9.30
200, 500 és 1000 méteres döntők 11.00
5000 méteres döntők 14.30

Kapcsolódó írásaink