Sport

Adolfék, Csipesék és Tótkáék párosa is a döntőben

A két kajak kettes egyformán megnyerte előfutamát, a férfiaknak erre szükségük is volt, mert náluk csak az első hely ért finálét

Az Adolf Balázs, Hajdu Jonatán kenus és a Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara, valamint a Nádas Bence, Tótka Sándor kajakos duó is egyenes ágon jutott be a döntőbe a szegedi gyorsasági, para kajak-kenu és SUP Európa-bajnokságon.

Adolfék, Csipesék és Tótkáék párosa is a döntőben
A Nádas Bence (jobbra), Tótka Sándor kajakos duó is egyenes ágon jutott be a döntőbe
Fotó: Szegedi Vízisport Egyesület

A két kajak kettes egyformán megnyerte előfutamát, a férfiaknak erre szükségük is volt, mert náluk csak az első hely ért finálét. Nádas és Tótka délelőtt a négyessel is első lett, így tökéletes napot zárt.

„Szerencsére nemcsak az erőnket sikerült beosztani, de a forma is nagyon jó. Nincs rajtunk nyomás, csak élvezni szeretnénk a versenyzést” – mondta az olimpiai bajnok Tótka. Nádas hozzátette: mindenki azért kajakozik, hogy nemzetközi versenyeken bizonyíthasson és ők is ezt élvezik a leginkább.

„Nagyon várjuk már a szombatot és a vasárnapot” – utalt arra, hogy párosban szombaton, négyesben pedig a zárónapon szállnak majd vízre a döntőben.

Csipeséknek elég volt az első három között célba érkezniük ahhoz, hogy kihagyhassák a középfutamot, de ők nem bíztak semmit a véletlenre. Bár a világbajnoki címvédő dánok egy ideig még tartották velük a lépést, a hajrában elléptek és végül fölényes győzelmet arattak.

„Többször próbálkoztunk a párossal az évek alatt, de valahogy sosem volt meg az összhang. Most már két éve együtt készülünk, ez nagyon sokat számít egy csapathajónál. Dorka nagyon jó kajakos és nagyszerű versenyzőtípus és azt érzem, hogy most már mentálisan is beért. Nagyon igyekszünk, remélem ez majd vasárnap is látszani fog” – nyilatkozott a kétszeres olimpiai bajnok Csipes, aki korábban egyesben is futamgyőzelemmel mutatkozott be.

A két versenyző négyesben is érdekelt az Eb-n, ebben a számban csak döntőt rendeznek.

Adolf Balázs és Hajdu Jonatán, akik Gazsóékhoz és Nádasékhoz hasonlóan a múlt heti válogatón bebiztosították olimpiai csapattagságukat, féltávnál még vezetett, végül pedig második lett a
címvédő olasz Gabriele Casadei, Carlo Tacchini páros mögött. Adolf délelőtt 1000 egyesben is vízre szállt, ott ötödik lett az előfutamban.

„Tudtam tartalékolni a délutáni párosra, mert hamar realizáltam, hogy nem tudok rögtön döntőzni. Párosban az utolsó kétszáz méteren teljesen más a motiváció akkor, amikor tudjuk, hogy úgyis továbbjutunk, mint amikor majd az érmekért és a helyezésekért küzdünk. Emiatt a döntőben fejben is jobban ott leszünk és a végét is jobban fogjuk majd nyomni” – értékelt a Ferencváros négyszeres világbajnoka.

A csütörtöki gyorsasági előfutamok sorát a férfi K–4 1000 méter zárta, a Hidvégi Hunor, Opavszky Márk, Kollek Bálint, Szántói-Szabó Tamás összeállítású magyar egység második lett a futamában, s ezzel egyből döntős.
később:
SUP hosszú távú döntők 16.45
péntek:
200, 500 és 1000 méteres középfutamok 8.30
SUP, 200, 500 és 1000 méteres döntők 14.30
szombat:
para döntők 9.30
200, 500 és 1000 méteres döntők 11.00 és 16.00
SUP döntők 13.00 és 15.00
vasárnap:
para döntők 9.30
200, 500 és 1000 méteres döntők 11.00
5000 méteres döntők 14.30

Kapcsolódó írásaink