Sport

Weöres Szabolcs a Vendée Globe indulói között

Weöres Szabolcs a New York-Vendée viadalon begyűjtötte a Vendée Globe-induláshoz még szükséges mérföldeket, ezzel eldőlt, hogy – Fa Nándor után második magyarként – ott lesz a szóló földkerülő vitorlásverseny novemberi rajtjánál.

Weöres Szabolcs a Vendée Globe indulói között
Weöres Szabolcs a Vendée Globe indulói között
Fotó: Facebook/Szabi Ocean Racing HUN23 2,4

A magyar hajós csapatának csütörtök esti tájékoztatása szerint előzőleg, versenyen kívül Weöres április 29-én indult a New Europe-pal New Yorkba, és a 3600 mérföldes (6500 kilométeres) útra elkísérte Irina Gracseva, valamint Sükösd Balázs, akivel már egy csapatban megkerülték a Földet a Hong Kong Challenge-en.

A cél az volt, hogy a vitorlást biztonságban átvigyék Amerikába, miközben kalibrálják a műszereket, kipróbálják a fejlesztéseket. Ez sikerült, bár a hajó kormánytörést szenvedett, de ez csak a május 12-i érkezés után derült ki. New Yorkban a vitorlás és a magyar csapat is remekel, ugyanis megnyerték a Szabadság-szobor lábánál, a Manhattan-öbölben rendezett Vendée Liberty elnevezésű egymérföldes gyorsasági versenyt az úgynevezett D csoportban, maguk mögé utasítva több, modernebb felszerelésű hajót.

Aztán Weöres Szabolcs – immár egyedül – május 29-én vágott neki a Franciaországba vezető 3500 mérföldes útnak. A New York-Vendée az utolsó kvalifikációs megméretés volt a Vendée Globe előtt: a transzatlanti viadalon, ahol másfélszeres szorzóval számolták a mérföldeket, 28 hajó indult. Ahhoz, hogy a magyar hajós bekerüljön a földkerülő verseny negyven indulója közé – egy hely szabadkártya útján talál gazdára – még 1500 mérföldet kellett mindenképpen lehajóznia, amit sikerrel teljesített. Végül a 25. helyen ért célba 15 nap 1 óra 13 perc és 4 másodperc alatt, megszerezve ezzel a Vendée Globe-indulás jogát.

A kvalifikáció során a mérföldgyűjtés még 2022-ben kezdődött, és Weöres kilenc nagy versenyen bizonyította kitartását és felkészültségét.

„Nagyon fáradt, de rendkívül boldog vagyok, hogy végre célba értem. Nehéz verseny volt, de megvan amiért küzdöttem, ott lehetek a Vendée Globe rajtjánál!” – mondta a befutó után Weöres Szabolcs, aki a Vendée Globe előtt még egy nagy nemzetközi versenyen áll rajthoz, a szeptember 10-15. között sorra kerülő Défi Azimuton.

Weöres Szabolcs Fa Nándor nyomdokaiba lépve második magyarként fog elindulni a vitorlázás Everestjének is nevezett Vendée Globe-on, a világ legnehezebbnek számító sportversenyén, amelyen a résztvevőknek egyedül, külső segítség és kikötés nélkül kell körbehajózniuk a bolygót.

A tizedik Vendée Globe idén november 10-én rajtol Les Sables d'Olonne-ból.

Kapcsolódó írásaink