Sport

Több mint ötszáz hajót várnak Balatonfüredre

Kilencven éve rendezik meg a Kékszalagot

Várhatóan több mint félezer hajó indul az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon.

Több mint ötszáz hajót várnak Balatonfüredre
Balatonfüredre több mint 500 hajót várnak, ami 2800-3000 résztvevőt jelent
Fotó: Facebook/Kékszalag

A július 18-án rajtoló Balaton-kerülő verseny csütörtöki sajtótájékoztatóján Haranghy Csaba, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) elnöke elmondta, kilencven éve rendezik meg a Kékszalagot, amely idén az MVSZ második legfontosabb eseménye a párizsi olimpia után. Balatonfüredre több mint 500 hajót várnak, ami 2800-3000 résztvevőt jelent. Kiemelte, a legjobbak mellett a mezőny nagyobb része általában másfél nap alatt teljesíti a légvonalban mintegy 150 kilométeres, Balatonfüred–Balatonkenese–Siófok–Keszthely–Balatonfüred távot, ezalatt pedig a legkülönbféle időjárási körülményekkel találkoznak, ettől is szép és izgalmas a verseny.

Zolnai György, a névadó Raiffeisen Bank Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, az ország egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező sporteseményét támogatják, amely megmozgatja az egész vitorlás közösséget. Hozzátette, rengeteg hasonlóság a verseny és a bank között, „nincs hátszelünk, van amikor kreuzolunk és rengeteget innoválunk”.

Józsa Márton, a tavaly 5 óra 3 perc és 56 másodperces csúccsal győztes, magyar fejlesztésű MLS Raiffeisen Fifty-Fifty tulajdonosa és kormányosa közölte, gyenge szélben szoros versenyre számít. Úgy vélte, kicsi az esély az újabb rekordra, mert tavaly minden összejött, amikor a kétárbócos katamarán – amely idén ötödik győzelmére készül – több mint két órát javított saját csúcsán.

Holczhauser András, az MVSZ főtitkára és a szervezőbizottság elnöke jelezte, az egyhetes Kékszalag fesztivál keretében számos kiegészítő program várja az érdeklődőket, ilyen a fiatalok részére kiírt Kékpántlika vagy a pénteken sorra kerülő Audi Speed Challenge, amelyen a leggyorsabb vitorlások mérhetik össze sebességüket, továbbá a párizsi olimpikonokkal is találkozhatnak a vendégek. Újdonság, hogy a Kékszalagon minden hajót nyomkövetővel látnak el, ezzel is növelve az online élő közvetítés élményét.

Kapcsolódó írásaink