Sport

Egy év után kirúgták Jürgen Klinsmannt Szöulban

Menesztették Jürgen Klinsmannt a Koreai Köztársaság labdarúgó-válogatottjának szövetségi kapitányi posztjáról. Az 59 éves német szakembert tavaly februárban nevezték ki, szerződése a 2026-os világbajnokság végéig szólt.

Egy év után kirúgták Jürgen Klinsmannt Szöulban
Jürgen Klinsmann edzőként megbukott Dél-Koreában is
Fotó: AFP/Hector Retamal

Csung Mong Kju, a Dél-Koreai Labdarúgó-szövetség pénteken sajtótájékoztatón jelentette be Jürgen Klinsmannt menesztését, amit azzal indokolt, hogy a válogatott a vártnál sokkal gyengébben szerepelt a február elejei Ázsia-kupán. Az esélyes csapat a rendes játékidőben csak egy meccset nyert, a második körben pedig 90 másodpercre volt a kieséstől, mielőtt a 99. percben egyenlített Szaúd-Arábia ellen, majd tizenegyespárbajt nyert. A negyeddöntőben a 96. percben egyenlítettek Ausztrália ellen, majd a hosszabbításban a Tottenham játékosa, Son góljával jutott a négy közé. Az elődöntőben viszont a koreai válogatott úgy kapott ki 2–0-ra a világranglistán csak 87. Jordániától, hogy nem volt kaput eltaláló lövése. A csúfos vereség után Klinsmann azt mondta, nem tervezi lemondását.

„Ami a munkavégzési szokásait és a játékosok menedzselését illeti, Klinsmann nem váltotta be a válogatott szövetségi kapitányával szemben támasztott reményeinket, és nem mutatott megfelelő vezetői képességet sem. Nem valószínű, hogy fejlődni fog a képességeit és a munkamorálját tekintve” – nyilatkozta Csung.

A Kaliforniában élő Klinsmann tavaly februári kinevezése óta népszerűtlen volt Dél-Koreában. Egy szöuli újság számítása szerint szerződése első hat hónapjában mindössze 67 napot töltött az országban, ellentétben a korábbi külföldi kapitányokkal, akik mind a fővárosban dolgoztak. A német szakvezető irányításával az ázsiai ország nemzeti csapatának nyolc győzelem, hat döntetlen és három vereség volt a mérlege.

A dél-koreai csapat március 21-én játssza következő mérkőzését, amikor Thaiföldet fogadja világbajnoki selejtezőn. Csung elmondta, hogy a KFA azonnal megkezdi Klinsmann utódjának keresését, de egyelőre nincs jelöltjük a posztra.

Kapcsolódó írásaink