Sport

Szájkarate a pálya mellől

Jürgen Klismann, a FIFA technikai delegátusából erős hangot ütött meg

Szokatlanul éles vita alakult ki a brit Daily Mail szerint abból, hogy az egykori német válogatott focista, Jürgen Klinsmann, aki jelenleg a FIFA technikai delegátusának tagja, azt állította, az iráni játékosok a durvaságuknak köszönhetik, hogy megverték Wales csapatát. Szerinte más bíróval más végeredmény született volna. Az iráni kapitány visszaszólt...

Szájkarate a pálya mellől
Egy iráni láb erőteljesebben lép és megelőzi a walesit
Fotó: AFP/Ercin Erturk

Nem tudni, miért érezte a késztetést Jürgen Klinsmann, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség technikai delegátusa tagjaként beszóljon a pálya mellől és kritizálja a 2-0-ás iráni győzelemmel végződött pénteki találkozót. A bírók megítélése nem az ő dolga. Ráadásul a játékvezető Escobar Mario képes volt arra, hogy durvaságért kiállítson egy játékost. Igaz, nem iránit. A Wales kapusának brutális belépőjét követően (85. perc, Hennessey nyújtott lábbal jött előre a kapujából és lezúzta az iráni Taremit), a videót is használva piros lapot adott a walesi hálóőrnek.

Hennesey nyújtott lábbal repül Taremi felé, ebből lett a piros lapos kiállítás
Hennesey nyújtott lábbal repül Taremi felé, ebből lett a piros lapos kiállítás
Fotó: AFP/Mustafa Yalcin

A meccsen ezen kívül valóban csak három sárgát osztott ki, az elsőt a walesi Rodonnak, aki Taremivel szabálytalankodott az első félidő hosszabbításában, aztán kettőt a 95. percben két iráninak, az egyiknek szövegelésért, a másiknak magas lábért. A gólok egyébként ezt követően, tehát a hosszabbításban estek.

a walesi Daniel James felugrás közben kicsit nyakon vágja Csesmit is
a walesi Daniel James felugrás közben kicsit nyakon vágja Csesmit is
Fotó: AFP/Fareed Kotb

A Daily Mailben Jürgen Klinsmann egyenesen azt állítja, hogy a Carlos Queiroz irányította iráni csapat „megdolgozta” a játékvezetőt. S keresetlen szavakkal illette Queiroz edzői munkásságát is, aki szerinte korábban Dél-Amerikában leszerepelt, és gyengén muzsikált az egyiptomi válogatott kapitányaként is.

Klinsmann álláspontját kicsit más fénytörésbe helyezi, hogy jelenleg a BBC szakértőjeként, ha úgy tetszik, a térség szimpátiáját élvezve azt mondta csak, amit vártak tőle. Ráadásul Irán továbbjutása most már azon múlik, mit játszik az Egyesült Államok csapatával, azzal a válogatottal, amelynek Klinsmann 2011-től a 2016-os kirúgásáig a szövetségi kapitánya volt...

„Nem véletlen a sok szövegelés, ez a kultúrájuk része – mondta a meccs közben a bírónak szövegelő iráni játékosokról. – Folyamatosan befolyásolták a játékvezetőt, de még a vonalbírót és negyedik játékvezetőt is. Állandóan a fülükbe duruzsoltak.” (Ehhez képest az AFP fotóügynökség több tucat meccsről kiadott képei között egy ilyet se leltünk.)

Klinsmann odáig merészkedett, hogy véleménye szerint más játékvezetővel más lett volna a találkozó végeredménye, ami azért nagyon durva állítás.

Klinsmann szájaskodása, összeférhetetlensége amúgy közismert, ritkán távozott dicsőséggel az edzői kispadról, legutóbb 2019-ben, visszatérve hazájába, a Hertha csapatánál alig tíz hetet sikerült eltöltenie ezen okból...

Carlos Queiroz, a Daily Mail vasárnapi kiadásában visszautasította vádakat, sőt, visszavágott. Rámutatott arra, hogy ugyanez a csapat Anglia ellen az első körben 6–2-es vereséget szenvedett. Akkor úgy látszik nem jutott eszükbe presszió alatt tartani a játékvezetőt.

Az irániak ellen keményen felléptek a walesiek, de ezt Klinsmann nem észlelte
Az irániak ellen keményen felléptek a walesiek, de ezt Klinsmann nem észlelte
Fotó: AFP/Fadel Senna

A mester annyira feldühítette magát Klinsmann kijelentésein, hogy saját Twitter-oldalán hosszú nyílt levelet írt a volt játékosnak, nekiszegezve a kérdést, hogy honnét veszi a bátorságot, hogy kritizálja a munkásságát anélkül, hogy ismerné? Hogy meri lenézni az iráni játékosok munkáját, edzéseit? Menjen talán, és nézze meg, milyen munkát végeznek!

Queiroz alaposan kiosztja a németet felsőbbrendű vádaskodásaiért. És azt is felvetette, hogy talán le kellene mondania a FIFA technikai delegátusi tagságáról annak, aki ilyen durva támadásra vetemedik.

Objektum doboz

A vita jelenleg itt tart. Klinsmann szelet vetett, de vihart aratott.

A győztes találkozó után a portugál trénert, Queirozt élteti az iráni csapat
A győztes találkozó után a portugál trénert, Queirozt élteti az iráni csapat
Fotó: AFP/Adrian Dennis

Kapcsolódó írásaink