Sport

Biztonsági magáncégek is ügyelni fognak az olimpia rendjére

A párizsi olimpia biztonsági költségvetése 349 millió euró

A központi, hivatásos rendfenntartó erők mellett biztonsági magáncégek embereinek tömegével is számolnak a jövő nyári, párizsi olimpia szervezői.

Biztonsági magáncégek is ügyelni fognak az olimpia rendjére
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Thomas Samson

Az insidethegames.biz portál szerint a játékok idején a mintegy harmincezer katonán és rendőrön kívül 17-22 ezer magánügynök alkalmazását is tervezik, s a pályázatok mostani, harmadik hullámának meghirdetése előtt már 37 biztonsági céggel kötöttek szerződést.

Az ügynököket legfőképpen az augusztus 11-én záruló olimpia megnyitó ünnepségének napján, 2024. július 26-án fogják szolgálatba állítani, amikor is a Szajna mentén a kalkulációk szerint mintegy hatszázezer ember lesz majd jelen, a folyónak nagyjából hat és fél kilométeres partszakaszán.

A szervezőbizottság, a Paris 2024 a biztonsági kockázatok számbavételekor úgy ítélte meg, hogy a terrorizmus és a kibertámadások jelentik a jövő nyári játékok két fő kockázatát.

„A megnyitó ünnepségre külön megállapodást kötöttünk az állammal és a fővárossal. Bízunk benne, hogy jó úton haladunk, elérjük céljainkat” – mondta Bruno Le Ray, a Párizs 2024 biztonsági igazgatója. A portál idézte Thomas Collomb vezérigazgatót is, aki azt mondta, hogy az olimpia 349 millió eurós biztonsági költségvetése az alkalmazandó ügynöksereg igénybevétele ellenére sem változott.

Kapcsolódó írásaink