Sport

Párizs 2024: a veszprémi úszótrió mindhárom tagja megcélozta az olimpiát

Az egyaránt Veszprémben készülő három nyíltvízi úszó, az olimpiai ezüstérmes Rasovszky Kristóf, a kétszeres vb-ezüstérmes Betlehem Dávid és a junior Európa-bajnok Sárkány Zalán megcélozta a jövő évi párizsi olimpiát

A 20 esztendős Sárkány az Egyesült Államokban tanul az Arizona State Egyetemen, ahol Michael Phelps korábbi edzőjével, a legendás Bob Bowmannél edz. A Kőbánya SC úszója az amerikai felkészüléséről elárulta, hogy Bowman nemcsak egy-egy kiemelkedő tanítványára fektet nagy hangsúlyt, hanem próbál minél több versenyzőnek segíteni, főleg technikailag. Örül annak, hogy ő is ezek között a sportolók között lehet. Ennek ellenére az elmúlt fél évben halasztott, így a veszprémi nyíltvízi specialistákkal, Rasovszky Kristóffal és Betlehem Dáviddal készül, legközelebb pedig a decemberben a Győr Openen ugrik medencébe 1500 méter gyorson, amelyen komoly célokat tűzött ki maga elé.

Párizs 2024: a veszprémi úszótrió mindhárom tagja megcélozta az olimpiát
Sárkány Zalán, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf – World Aquatics Swimming World Cup Budapest – Úszó Világ Kupa Budapest – 1500 méter férfi gyorsúszás
Fotó: MH/Török Péter

„Az olimpiai A szint, az lenne a csúcs, ami a céljaim között szerepel. Nyilván nagyon sokat segítenek a társaim mind edzéseken, mind versenyeken” – mondta az M1 aktuális csatorna megkeresésére Sárkány, aki 15 perc alá szeretne menni ezen a távon.

Saját bevallása szerint 800 méteren kevesebb esélye van a párizsi indulásra, 400 méteren pedig a világkupa teljesítménye alapján akár még lehetősége is lenne a szint teljesítésére. A fiatal úszó szerint technikailag és fordulásban sokat fejlődött a tengerentúlon, Magyarországon pedig állóképességben és mentálisan is jó alapot kapott Szokolai Lászlótól.

A veszprémi edzőről a nyílt vízen csapattal kétszeres világbajnoki ezüstérmes Betlehem Dávid is elismerően nyilatkozott, elmondása szerint a szakember nem kivételezik az eredményesebb úszókkal és partnerként tekint rájuk az edzéseken. Sárkány mellett Betlehem is kipróbálta magát a medencés számokban, ahol egyre jobb eredményeket produkált.
„Nem mondanám, hogy elengedném a nyílt vizet, inkább azt, hogy kezdek megérni a medencében” – mondta a szintén 20 éves Betlehem, majd hozzátette, abban reménykedik, hogy az érettebb mentalitását át tudja vinni a nyílt vízre is, és akkor felléphet a világ élvonalába.

A jövő évi ötkarikás játékok kapcsán elmondta, Veszprémben azzal cukkolják, hogy az első olimpiáját mindenki elfuserálta a csapatban, de abban bízik, nála ez nem következik be.
„Szeretnék jól felkészülni, hogy amikor bemondják, még két perc van a rajtig, akkor nyugodt tudok maradni. Ha bízni tudok magamban, akkor úgy gondolom, bármit elérhetek, amit szeretnék” – mondta Betlehem.

A nyílt vízen olimpiai ezüstérmes Rasovszky Kristóf – aki már az idei fukuokai vb-n teljesítette az olimpiai szintet – elárulta, hogy ismét éremért utazik az ötkarikás játékokra.

„Szeretnék újra a dobogón lenni, ezt nem titkolom, aztán majd meglátjuk, hogy ebből arany, ezüst vagy bronz lesz” – fogalmazott, majd kiemelte, hogy sok jelentkező akad erre a három éremre: német, olasz és francia riválisai mellett csapattársát, Betlehemet is az esélyesek között említette. Elmondása szerint további versenyzők is meglepetést okozhatnak, így nehéz előre megjósolni, mi fog történni.
„Szeretnék még jobb formában lenni, mint idén voltam és úgy kijönni majd a vízből, hogy azt mondhassam, én megtettem mindent. Ha ezt sikerül megcsinálni, akkor azt gondolom, rossz eredmény ebből már nem jöhet ki” – jelentette ki a 27 éves úszó, aki arra is rávilágított, hogy mindhárman különböző karakterek, így sok mindent tanulhatnak egymástól.

Kapcsolódó írásaink