Sport

Már a brit parlamentben is téma az Everton súlyos büntetése

Liverpooli politikusok szerint igazságtalan a tíz pont levonása

Nagyon igazságtalannak nevezte Ian Byrne liverpooli munkáspárti képviselő, hogy városa labdarúgócsapatától, az Evertontól a Premier League pénzügyi szabályának megsértése miatt tíz pontot levontak. Így liverpooli együttes a 14.-ről a 19., utolsó előtti helyre esik vissza a tabellán, mindössze jobb gólkülönbséggel megelőzve a sereghajtó Burnley-t.

Már a brit parlamentben is téma az Everton súlyos büntetése
Új stadionjának építése miatt adósodott el az Everton FC
Fotó: AFP/Paul Ellis

A vizsgálat szerint az Everton vesztesége a a 2021/22-es szezonban 124,5 millió font volt, miközben a megengedett 105 millió lett volna. A pénzügyi szabályok megsértése miatt tíz pontot levont az együttestől a labdarúgó Premier League vezetősége. A liga közölte: az eljárás során a klub elismerte, hogy az érintett idényben szabályt szegett, bár a szabálysértés mértékéről nem egyezett a felek álláspontja. Az egyesület szerint az ítélet aránytalan és igazságtalan, ezért fellebbez.

A súlyos büntetés kedden a brit Parlamentben is téma lett, mert Ian Byrne, a West Derby munkáspárti képviselője az üggyel kapcsolatban indítványt nyújtott be az alsóházban, amelyet kedden terjesztenek elő, hogy más képviselők is megfontolják.

A BBC beszámolója szerint az indítványban Byrne kérte a bizottság által hozott összes eljárás és szankció felfüggesztését mindaddig, amíg a hatóság nem határoz új pénzügyi szabályzattól. Hozzátette: „A Ház elítéli a Premier League bizottsága által az Everton Football Clubra kiszabott, súlyosan igazságtalan pontlevonást. A büntetés nem tartalmaz jogi vagy méltányos alapot vagy nem indokolja a szankció mértékét, és megjegyzi, hogy sokkal súlyosabb jogsértésekért pénzügyi, nem sportbüntetéseket alkalmaztak.”

Hétfőn korábban Steve Rotheram, Liverpool polgármestere írt a Premier League vezérigazgatójának, Richard Mastersnek a „teljesen aránytalan és példátlan” pontlevonás miatt.

Kapcsolódó írásaink