Sport

Aranylabda - Az UEFA-val közösen rendezik a gálát a jövőben

A gálán két új kategóriában a legjobb férfi és női edző is átveheti majd az elismerést

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) társrendezőként vesz részt jövő évtől a sportág legrangosabb egyéni elismerése, az Aranylabda díjátadó gálájában.

Aranylabda - Az UEFA-val közösen rendezik a gálát a jövőben
Lionel Messi a nyolcadik Aranylabdájával
Fotó: AFP/Franck Fife

„Az UEFA és a Groupe Amaury közös célja, hogy növelje a díj rangját, globális elérését, miközben elősegíti az összetartozást és az együttműködést a futballtársadalomban”–- áll az UEFA közleményében. A szervezet kiemelte: szakmai hozzáértésével, a kereskedelmi jogok világszerte történő értékesítésével és az évenkénti gála rendezésével veszi ki részét az együttműködésből. Az Aranylabda jogai továbbra is a Groupe Amaurynál maradnak, amelyhez tartozik a többi között a France Football és a L'Equipe is.

A gálán két új kategóriában a legjobb férfi és női edző is átveheti majd az elismerést.

A France Football által létrehozott és először 1956-ban odaítélt díjat 2010-től hat éven át FIFA Aranylabda néven a nemzetközi szövetséggel közösen osztották ki, a díjátadókra pedig a FIFA központjában, Zürichben került sor. A 2016 óta ismét önálló elismerés idei gáláján, hétfőn vette át a díjat az argentin Lionel Messi.

A megállapodás értelmében az UEFA lemond saját díjáról, amelyet hagyományosan augusztusban osztott ki, de klubsorozataiban, így a Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában továbbra is megnevezi majd az idény legjobbjait.

Kapcsolódó írásaink